View Article

26

Een rode kaart/tijdstraf en het wedstrijdformulier

In de B-categorie (bij de jeugd alle teams m.u.v. A1, B1 en C1, bij de senioren alle teams m.u.v. Olympia 1, 2 en 3) kan de scheidsrechter een speler na een overtreding / onacceptabel gedrag een tijdstraf opleggen of een rode kaart. Gelukkig verlopen de meeste wedstrijden van twee kanten sportief. Maar als het nodig is, wat moet je dan als scheidsrechter en leider doen?

TIJDSTRAF
De gele kaart bestaat hier niet meer; met een tijdstraf wordt beoogd direct het onacceptabele gedrag "af te straffen" en onsportief/onacceptabel gedrag te voorkomen. Je dupeert immers je hele team, die met een man minder speelt. Bij de pupillen is de tijdstraf 5 minuten; bij de andere teams 10 minuten. Je mag pas weer het veld op als de scheidsrechter dat aangeeft. Bij een tweede tijdstraf in een wedstrijd mag je niet meer terug komen in de wedstrijd (indirect rood).

Wat doe je als scheidsrechter met gegeven tijdstraffen op het wedstrijdformulier? Die vul je rechts onderin in aantallen per team in op de pagina "vastleggen wedstrijd". Je hoeft geen persoonlijke gegevens van de speler hier in te vullen (kan ook niet), alleen aantallen. Van de leider van het team wordt verwacht dat deze wel de naam van de speler en kort de toedracht tot de tijdstraf doorgeeft aan onze eigen commissie normen en waarden. De commissie zal als zij daar aanleiding toe ziet de speler (met zijn ouder) uitnodigen voor een gesprek.

RODE KAART
Een gegeven rode kaart moet altijd op het wedstrijdformulier (DWF) worden vermeld met de gegevens van de speler, die de kaart heeft gekregen. Daarbij moet worden aangegeven waarom de rode kaart is gegeven. Op het DWF kun je de rode kaart invullen door te klikken op rode kaart (midden onderin op de pagina wedstrijdverloop, de eerste pagina die verschijnt nadat de teams akkoord zijn). Bij direct rood is de speler ook direct geschorst voor de eerstkomende wedstrijd en ontvangt hij/zij een schikkingsvoorstel van de KNVB; meestal een aantal wedstrijden niet mogen spelen. Daar kan bezwaar tegen worden gemaakt.

Bij een rode kaart wordt ook verwacht dat de leider de commissie normen en waarden informeert. En tevens de lettercoördinator omdat het mogelijk ook consequenties heeft voor (moeten) lenen van andere spelers.

LET OP: ga na de wedstrijd altijd eerst met de aanvoerder naar de ontvangst om akkoord te geven voor het wedstrijdformulier (nadat je het hebt gecontroleerd). De scheidsrechter kan na akkoord van beide teams het formulier zelf accorderen en naar de KNVB versturen. Voor E en F wedstrijden vult de scheidsrechter direct zelf of via de ontvangst de uitslag op Sportlink in. Daar is geen procedure via een akkoord van de teams. 

IETS ONDUIDELIJK?
Is er iets gebeurd tijdens een wedstrijd en weet je niet hoe je dit moet afhandelen via het digitaal wedstrijdformulier? Kijk op de website onder jeugdopleiding. Daar staat een beknopte handleiding voor het invullen van het digitaal wedstrijdformulier, die deze maand is vernieuwd. Kom je er niet uit, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met je lettercoördinator of als scheidsrechter met de scheidsrechter-coördinator. Zo voorkomen we dat we iets over het hoofd zien of onjuist afhandelen en daarmee werk voor vrijwilligers en de KNVB.
Plaats reactie

Only registered users may post comments.