View Article

05

KNVB over rubber in kunstgras UPDATE

Uiteraard volgen wij als Olympia bestuur nauwgezet de informatie die beschikbaar komt over de mogelijke gezondheidsrisico's van kunstgrasvelden ingevuld met rubber granulaat en houden we iedereen zo goed mogelijk op de hoogte. We hebben gisterenmorgen dan ook direct het bericht van de KNVB vooruitlopende op de tv-uitzending van Zembla over kunstgras op de website geplaatst. Zie bericht hieronder.

We hopen op korte termijn meer informatie te krijgen van de KNVB en/of onze partners gemeente en Sport.Gouda, die eigenaar zijn van de velden van Olympia en deze beheren. Van Sport.Gouda ontvangen we vanmiddag nadere informatie. Wordt dus vervolgd.

Voorzitter Edo Neefjes, namens het bestuur

Televisieprogramma Zembla besteedt woensdagavond (5 oktober) aandacht aan mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden. Het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) heeft in het verleden meerdere onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van sporten op de met rubberen korrels ingestrooide kunstgrasvelden en vastgesteld dat er voor de sporters geen gezondheidsrisico’s zijn. Zembla stelt dat de opzet van de onderzoeken onvoldoende zekerheid biedt om die conclusie te kunnen concluderen.

De KNVB wil dat iedereen op een gezonde en veilig manier kan voetballen. Voor wat betreft de gezondheidsrisico’s van SBR-rubbergranulaat, baseert de KNVB zich op de expertise en feitelijke informatie van het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM). Dat is het kennisinstituut dat in opdracht van de overheid zich ontfermt over de volksgezondheid in Nederland. Het RIVM heeft op basis van diverse onderzoeken vastgesteld dat er bij het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico is te verwachten. Het RIVM heeft de KNVB laten weten nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken te staan.

Bevindingen Zembla zorgvuldig bekijken
Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters. De Vereniging Sport en Gemeente (VSG), de instantie die gemeenten en sportverenigingen adviseert over kunstgrasvelden, deelt het standpunt van de KNVB. Aanstaande maandag staat er al een afspraak gepland over kunstgras met onder meer het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten. De bevindingen uit het programma Zembla worden hier ook besproken.

Lees verder op KNVB.nl

Reacties

#
Thursday, October 06, 2016 9:53 AM
Het VARA-programma geeft een voorlopig advies mee aan alle voetballers die actief zijn op dergelijke veldjes. “Vermijd zoveel mogelijk huidcontact met de rubberkorrels door bijvoorbeeld lange mouwen te dragen en als keeper niet met blote armen of benen te spelen. Probeer te voorkomen dat er korrels in je neus, oren en mond terechtkomen.”

Stel je nu eens voor dat de wetenschappers aan kunnen tonen dat het wel degelijk schadelijk is voor onze kinderen.

Bekijk de uitzending en oordeel zelf :
http://zembla.vara.nl/dossier/uitzending/gevaarlijk-spel

http://nos.nl/artikel/2136047-kun-je-ziek-worden-van-sporten-op-kunstgrasvelden.html

Vroeger dachten we ook dat roken niet schadelijk was, inmiddels weten we wel beter.....
Uw eigen Avatar/foto gebruiken? Ga naar gravatar.com

Plaats reactie

Only registered users may post comments.