View Article

05

Nieuwe regel: tijdstraf bij gele kaart

Voor de categorie B (dat zijn alle jeugdteams bij Olympia m.u.v. A1, B1 en C1) is een nieuwe regeling in gegaan bij gele kaarten. 


Krijgt een speler een gele kaart, dan moet moet de speler direct van het veld met een tijdstraf. Pupillen (D) krijgen een tijdstraf van 5 minuten en junioren (C, B en A) een tijdstraf van 10 minuten. De scheidsrechter bepaald wanneer de speler het veld weer op mag. Een gele kaart komt gelukkig al niet veel voor bij deze jeugdteams, maar krijgt een speler in dezelfde wedstrijd een tweede gele kaart, dan is het net als vroeger rood en volgt een definitieve verwijdering van het veld voor die wedstrijd. 

Het doel van deze KNVB maatregel is om sportiviteit te vergroten: de speler die de overtreding beging krijgt direct een afkoelperiode opgelegd en benadeelt heel direct zijn eigen team met zijn/haar gedrag.

Een ander belangrijk verschil met de oude regeling is dat de scheidsrechter de gele kaarten niet meer op het wedstrijdformulier hoeft te noteren. Een directe rode kaart wordt wel altijd op het wedstrijdformulier gezet. Er wordt wel melding gedaan van gele en rode kaarten bij de normen en waardencommissie.

Bij de E en F pupillen werden en worden er geen gele en rode kaarten gegeven. Bij spelbederf, onbehoorlijk gedrag of commentaar op de leiding kon en kan een speler ook een tijdstraf krijgen van 5 minuten. Zware overtredingen leidden ook bij het zeventallenvoetbal tot een veldverwijdering.

Wil je meer informatie over de nieuwe KNVB regeling voor gele kaarten? Kijk voor uitgebreide informatie op de online bibliotheek van de KNVB in het Bewaarnummer veldvoetbal 2013/'14.  Of vraag een (digitale) informatiefolder op per e-mail: scheidsrechters_jeugd@gcfc-olympia.nl 

Dit seizoen wordt stapsgewijs ook de regeling met spelerspassen / controle wedstrijdformulier (vanaf de D) verder aangescherpt. Hierover later meer informatie. Zorg er in ieder geval altijd voor bij de wedstrijd geldige (eventueel tijdelijke) spelerspassen van alle spelers, die mee doen met die wedstrijd, aan de scheidsrechter te kunnen laten zien. 

Wilma Neefjes, scheidsrechtercoördinator jeugd

NB De nieuwe regeling geldt ook voor het senioren veldvoetbal in de B-categorie.Plaats reactie

Only registered users may post comments.