View Article

04

Visuele controle spelerspassen

Sinds afgelopen zaterdag, 1 maart 2014, is het verplicht dat voor aanvang van alle wedstrijden (jeugd en senioren) de scheidsrechter met hulp van de aanvoerders controleert of de spelers die op het wedstrijdformulier staan, en waar dus een spelerspas van aanwezig moet zijn, de (wissel)spelers zijn die op het veld klaar staan. Spelers, die komen nadat de wedstrijd is gestart, moeten na afloop van de wedstrijd worden gecontroleerd.

Het was al zo dat voor het begin van de wedstrijd het wedstrijdformulier volledig ingevuld moet zijn.  De aanvoerder/leider tekent er voor dat de ingevulde namen van de spelers op het formulier overeenkomen met de spelers, die het veld op gaan en dat deze spelers speelgerechtigd zijn. De scheidsrechter moet altijd al controleren of het formulier goed is ingevuld en alle spelerspassen er zijn en geldig zijn. Voor de wedstrijd!

Nieuw is dat nu bij alle wedstrijden op het veld de scheidsrechter moet controleren of de spelers, die klaar staan voor de wedstrijd, ook echt bij de pasjes horen. Foto's zijn vaak behoorlijk gedateerd bij de jeugd; zo controleren valt dus niet mee. Maar natuurlijk kan ook gevraagd worden naar de geboortedatum bijvoorbeeld, die ook op de pasjes staat. Hierbij het verzoek om tijdens de wedstrijd de spelerskaarten als leider te bewaren en na afloop mee te nemen naar de ontvangst bij het paraferen van het wedstrijdformulier nadat de uitslag en eventuele bijzonderheden door de scheidsrechter zijn ingevuld. 

Doel van de KNVB is om hiermee de competitie eerlijker te laten verlopen. Vragen? Mail Wilma Neefjes, scheidsrechtercoördinator jeugd (zie wie is wie onder het kopje jeugdopleiding op de website). 

NB: Deze maatregel geldt niet voor de E en F pupillen. Die hebben geen spelerspas.Plaats reactie

Only registered users may post comments.