• 9e herinnert u zich deze nog? Kampioenschap in 1990

  28 jul 2021
 • Uit het plakboek van toen eerste elftal speler / aanvoerder en nu walking footballer Arie van den Berg komt deze foto van het kampioenschap seizoen 1989 / 1990. Promotie naar de 2e klasse. Het verhaal van Arie over het kampioenschap is nog veel mooier dan de foto. Lees mee in (een deel van) het artikel dat Arie schreef ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan, nu 10 jaar geleden. De andere foto's komen uit het plakboek van toen rechterspits Edo. 

 • Terugblik op de jaren 1980-1990

  "Met gebruikmaking van bewaarde plakboeken met krantenknipsels van wedstrijdverslagen, interviews, etc. uit die tijd van oud ploeggenoot Kees de Jong en  mijzelf en enkele bewaarde exemplaren van het clubblad De Olympiaan zijn de herinneringen langzamerhand weer boven komen drijven en heb ik (red.: Arie van den Berg) de volgende terugblik kunnen maken.

 • De terugblik begint met een dieptepunt. In het seizoen 1979-1980 degradeert Olympia 1 naar de 2e klasse, na zich vier seizoenen in de 1e klasse te hebben gehandhaafd. Dit gebeurde onder de trainers Berry Janse en (oud) olympiaan Ger Perdijk, die rond de jaarwisseling Berry Janse verving, die ontslag had genomen. Persoonlijke omstandigheden maakten het hem moeilijk om nog langer als oefenmeester bij Olympia werkzaam te zijn, zo luidde zijn uitleg. Ger Perdijk, op dat moment nog trainer van zaterdagclub Jodan Boys, neemt met toestemming van deze club alleen de coaching van het 1e elftal over en niet de training. Hij blijft tot het einde van het seizoen tevens verbonden aan Jodan Boys. Gerrit Zorg, die jeugdtrainer bij Jodan Boys is, neemt de training van Olympia voor de rest van het seizoen op zich.

  Ger Perdijk krijgt na het seizoen 1980-1981, waarin Olympia met 24 gespeeld en 21 punten net het vege lijf redde, geen contractverlenging. Ger laat in de krant opschrijven “dat het hem volledig heeft verrast”. Verder wordt in de krant vermeld dat het bericht “als een bom is ingeslagen en dat ook de spelers van niets wisten”.

  Bram Landzaat volgt hem op en is gedurende 2,5 jaar de nieuwe trainer. In de seizoenen 1981-1982 en 1982-1983 werd in de middenmoot geëindigd. In het seizoen 1983-1984 dreigde het volledig mis te gaan met 7 gespeeld en slechts één punt. Dit leidde tot het tussentijds ontslag van Bram Landzaat. Een citaat van hem uit de krant na zijn ontslag luidde: “Ten aanzien van Olympia dat hem voortijdig ontsloeg koestert Landzaat geen wraakgevoelens. Wel constateert hij dat de vijfde colonne bij de Goudse voetbalclub meer aan het werk is geweest dan hij vermoedde”.

  Na Bram Landzaat kwam het tijdperk Arno Pijpers voor een periode van maar liefst 5,5 jaar. Arno was als jeugdtrainer/coördinator al 2,5 jaar werkzaam bij de jeugd van Olympia, had de benodigde diploma’s en kon gelijk instromen. Hij werd fulltime trainer en werd verantwoordelijk voor de F’jes tot en met het eerste elftal. De Goudsche Courant kopte met “Arno Pijpers brengt Olympia weer tot leven”.

  De toen 24 jarige trainer liet in de krant opschrijven dat “als iemand tien minuten te laat op de training komt, hij mag wegblijven”. Ik herinner mij nog de nieuwe aanpak van Arno. Er werd keihard maar ook gevarieerd en aantrekkelijk getraind. Iedereen had er weer lol in, nou ja, lol! De Goudse geluidswal trap op trap af, de strandtrainingen, de rondjes Reeuwijkse Plassen(van 15 km!) en de krachttrainingen bij sportschool Den Edel) hakten er wel behoorlijk in. Gelukkig vormden ook de trainingen met de bal een belangrijk onderdeel van zijn oefenstof. Uiteindelijk prolongeerde Olympia 1 het tweedeklasserschap. In het clubblad De Olympiaan werd opgetekend “Arno Pijpers die het roer in handen kreeg wist met enorme inzet de selectiespelers dermate te inspireren, dat Olympia zelfs de kampioen van de tweede helft van de competitie genoemd mag worden. Met zo nu en dan Vrouwe Fortuna op de hand(deze dame had de onzen eerst de rug toegekeerd)werden gerenommeerde tegenstanders aan de kant gezet. Twee wedstrijden voor het einde van de competitie kwam “het sein” op veilig te staan. “

  De hoofdmacht behaalde 22 punten uit 24 wedstrijden. In dit elftal speelden onder andere Koos van Elleswijk, Frans Kruit, Rob v.d.Vijgh, Bas Mol, Kees de Jong, Eric van Zeist, Jan Benschop, Johan Boer, Bert Groenland, Harold Mantjes, Jurgen Kies, Edo Neefjes, Vaantje Pattihuewan, Herman den Haag, Ron van den Berg, Wim Berckenkamp, Harry van der Laan en ondergetekende.

  In het seizoen 1984-1985 deed Olympia lang mee voor de titel, maar redde het uiteindelijk niet. Een hoogtepunt in dit seizoen was het bereiken van de laatste vier van de distriksbeker West II, waarbij in de halve finale werd verloren van Papendrecht, met oud feyenoorder Joop van Daele als trainer. Het trainerschap onder Arno Pijpers kende ook een dieptepunt. In het seizoen 1986-1987 werd gedegradeerd naar de 3e klasse.

 • KAMPIOENSCHAP 1989 / 1990

  Ondanks de degradatie bleef Arno Pijpers tot volle tevredenheid van een ieder nog twee jaar trainer van Olympia. Hij liet in de Goudsche Courant optekenen: “Ik zie nog steeds perspectief bij Olympia. Hij gaf aan om twee redenen te zijn gebleven. Het bestuur wilde graag met mij verder en ik wilde niet weglopen nu Olympia qua prestaties ineens door een diep dal gaat.” Door te blijven legde hij feitelijk en indirect de basis voor het kampioenschap in het seizoen 1989-1990 onder trainer Jan Reurings, waardoor Olympia 1 in het seizoen 1990-1991 weer uitkwam in de 2e klasse.

  Dit kampioenschap had toch wel een bijzonder tintje. Immers na 5 gewonnen wedstrijden en enkele tegenvallende resultaten daarna kondigde Jan Reurings al aan Olympia aan het einde van het seizoen te verlaten. Als reden voor zijn beslissing gaf hij aan dat zijn ideeën niet strookten met die van zijn spelersgroep. Er is gebleken dat wij niet bij elkaar passen. Ik kan mijn ei niet kwijt bij Olympia zo gaf hij aan. Als spelersgroep hebben wij vervolgens met Jan Reurings afgesproken het seizoen op een volwassen manier met elkaar af te maken, wat uiteindelijk heeft geleid tot het kampioenschap. De kampioenswedstrijd uit tegen DOSR kan ik mij nog goed herinneren. Het begon met de busreis met Frans Vleggeert, vader van Dick, als buschauffeur. Bij Leimuiden komen we onverwachts in een file terecht. Al na 5 minuten raakt de stemming geprikkeld. Als chauffeur Frans dan even later rechts een vrije busbaan ziet liggen, duikt hij er snel op en zegt lachend: “Als ik een boete krijg moet Olympia maar betalen”.  Het lachen vergaat hem snel. Vlak voor Roelofarendsveen wordt de bus aangehouden door een normale personenauto, waarin zich echter een heuse politieagent blijkt te bevinden. De agent blijkt overigens wel bereid de bekeuring uit te schrijven op het parkeerterrein van DOSR om verdere vertraging te voorkomen.

  Gelukkig staan we op tijd aan het begin van de wedstrijd, die we door doelpunten van Rene van de Zwet en Frank Groenland met 2-0 wonnen. Op het moment van het eindsignaal wisten we nog niet of we kampioen waren. We waren afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd Lugdunum-Lisse. Als Lugdunum minimaal één punt zou laten liggen, zouden we kampioen zijn. Dat wachten op de middenstip was vreselijk. Je weet niet wat je moet doen. Je kijkt elkaar afwachtend en vol spanning aan. Je ogen zijn gericht op de kantine. En dan roept de toenmalige voorzitter Kor Perdijk vanuit de kantine het verlossende woord.

  WE ZIJN KAMPIOEN! Een onbeschrijfelijk gevoel overmand je dan en we vallen elkaar feestend met champagne in de armen. De tranen van de over het algemeen toch zo nuchtere Bas Mol en het feest daarna in de Olympiabar zal ik nooit vergeten. We hebben, na het kampioenschap in het seizoen 1975-1976, toen Olympia onder trainer Piet van Mullem(90-jarig bestaan Olympia) 1e klasser werd, maar liefst 13 jaar op dit kampioenschap moeten wachten.

  Dit kampioenschap was in mijn beleving sportief gezien het hoogtepunt in de periode 1980-1990 en werd behaald met de volgende spelers en begeleiders: Peter Boele (keeper), Rogier Vermeulen (rechtsback), John van Dijk (voorstopper/back), Jan Benschop (linksback), Mark Noorlander (links- en rechtsback), Bas Mol (voorstopper), Arie van den Berg (aanvoerder en laatste man) Wim Boele (rechtsback), Dick Vleggeert (rechter middenvelder), René van der Zwet (middelste middenvelder), Frank Groenland (linker middenvelder), Bert van Niekerk (linker spits/spits), Kees de Jong (spits en topscorer), Edo Neefjes (rechterspits) en Wijnand Donk (reserve keeper), Stefan Buffing (reserve), Pim Jansen (reserve), Jan Reurings (trainer), Jan Baaiman (leider), Cees v.d.Berge (verzorger) en Ben van Maaren (grensrechter).

  Sportverslaggever Bert Hertog schreef naar aanleiding van het kampioenschap in de Goudsche Courant dat Olympia in het 104-jarig bestaan voor de 4e keer is gepromoveerd naar de tweede klasse.

 • Graag eindig ik met de tekst zoals Oud voorzitter Ds.G.J.W.Oldeman dat in 1946 deed in zijn bijdrage.

  Hier heeft men dus eenige persoonlijke herinneringen. Nog eens: Gouda en “Olympia” zijn in mijn gedachten nog altijd één. Ik hoop, dat het feest van het zestigjarig (lees:honderdvijfentwintig jarig) bestaan van Olympia zal getuigen van denzelfden clubgeest die in onze jaren, nu een halve eeuw geleden, in ons was.

  Ik feliciteer de GC&FC Olympia van harte met het 125 jarig jubileum in 2011.

  Arie van den Berg (1e elftalspeler in de periode 1980-1990)"