View Article

11

Foto op spelerspas

Tot 1 november kun je zelf de spelerspas-foto op de spelerspas wijzigen via de wedstrijdzaken-app of voetbal.nl-app. Alle voetballers, die competitie spelen hebben een digitale spelerspas. Vanaf O13 is een goede foto waarop je te herkennen bent door een (onbekende) scheidsrechter verplicht. Het hoeft geen officiële pasfoto te zijn, maar neem de foto niet van te grote afstand, zonder zonnebril of petje en geen zij- of achteraanzicht. De scheidsrechter moet je identiteit kunnen vaststellen. 

De teammanager / aanvoerder zorgt voor iedere wedstrijd dat het wedstrijdformulier klopt. Spelers, die geblesseerd zijn, kun je bijvoorbeeld eenmalig verwijderen. Spelers, die invallen, kun je eenmalig toevoegen. Kan een speler niet met zijn digitale spelerspas op een wedstrijdformulier worden toegevoegd, dan mag deze speler niet mee voetballen. Let op dit zijn de regels voor de leeftijdscategorie JO13 / MO13 en ouder. 

Van de website van de KNVB: visuele controle en spelerspas foto vervangen

 

VISUELE CONTROLE

De visuele controle biedt verenigingen een instrument om te controleren of de juiste speler op het juiste veld staat. Cruciaal voor een eerlijk competitieverloop en een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de aanvoerders en scheidsrechter.

(Visuele) controle van de spelerspas voorafgaand aan de wedstrijd

 1. Op een door de scheidsrechter, in overleg met beide aanvoerders/leiders*, te bepalen tijdstip/locatie voor de wedstrijd melden de teams zich bij de scheidsrechter. Voor de locatie zijn er twee opties:

  a. In of bij de kleedkamers
  b. Op het veld 

 2. De visuele controle van de spelerspas kan worden uitgevoerd op de smartphone van de scheidsrechter. Is de scheidsrechter niet in het bezit van een smartphone, dan is het thuisspelende team verantwoordelijk voor het leveren van een smartphone. De scheidsrechter logt met zijn eigen inloggegevens in op de wedstrijdzaken app. 
 3. De aanvoerders/leiders* van beide teams zijn verantwoordelijk voor een goed verloop van de controle en assisteren de scheidsrechter. De reeds aanwezige wisselspelers worden in de visuele controle meegenomen. 
 4. Als de scheidsrechter twijfelt over de identiteit van een (wissel)speler, dan kan hij de betreffende (wissel)speler vragen om een geldig identiteitsbewijs als bedoeld in de Wet op de identificatieplicht. Wanneer de identiteit is vastgesteld mag de speler meespelen. 
 5. De scheidsrechter verwijdert de (wissel)speler, waarvan hij de identiteit niet heeft kunnen vaststellen, van het wedstrijdformulier. 

*Waar wordt gesproken van aanvoerders/teammanagers (leiders) geldt dat in het seniorenvoetbal dat de aanvoerder en in het jeugdvoetbal de teammanager verantwoordelijk is.

(Visuele) controle van de spelerspas na de wedstrijd

 1. Op een door de scheidsrechter, in overleg met beide aanvoerders/leiders*, te bepalen tijdstip/locatie na de wedstrijd melden de spelers die later aanwezig waren of zijn toegevoegd zich bij de scheidsrechter. De scheidsrechter voert de mutaties in de teamopgave door. Voor de locatie zijn er drie opties:
  a. In of bij de kleedkamers
  b. In de kleedkamer van de scheidsrechter
  c. Op het veld
 2. Indien de scheidsrechter twijfelt over de identiteit van een (wissel)speler, dan kan hij de betreffende (wissel)speler vragen om een geldig identiteitsbewijs als bedoeld in de Wet op de identificatieplicht. 
 3. De scheidsrechter voegt ook de (wissel)speler, waarvan hij de identiteit niet heeft kunnen vaststellen, toe aan het wedstrijdformulier, inclusief de eventuele disciplinaire straffen. Hierna maakt hij melding bij de afdeling tuchtzaken van de KNVB van het ongerechtigd meespelen van deze speler.  
 4. Door verzending van het digitale wedstrijdformulier verklaart de scheidsrechter onder andere de visuele controle te hebben uitgevoerd. 

*Waar wordt gesproken van aanvoerders/teammanagers (leiders) geldt dat in het seniorenvoetbal dat de aanvoerder en in het jeugdvoetbal de teammanager verantwoordelijk is.


 
Plaats reactie

Only registered users may post comments.