View Article

03

Interview met nieuw lid jeugdcommissie: Chakib Salmane

Chakib Salmane is sinds december 2019 lid van de Jeugdcommissie. Portefeuille: Voetbalschool. Maak kennis met Chakib, die in de tachtiger jaren als jeugdlid in F4 bij Olympia begon. Dit seizoen startte zoontje Sami bij de Voetbalschool.

Het begon bij de F-jes

Als 5-jarige wordt Chakib Salmane begin jaren 80 lid van Olympia. Hij woonde destijds in Achterwillens, de keuze voor Olympia lag voor de hand. Het eerste jaar speelde hij in F4, het jaar daarop in F1 met onder andere Marvin Stein.

Tot aan de C bleef het team bij elkaar. Toen werd meer door geselecteerd en viel hij buiten de groep. “Ik was een technisch voetballer. Een aanvaller. Maar ook een dondersteen met een rauw randje. Teveel agressiviteit in mijn spel. Op gedrag viel ik toen af. Dat zie ik nu. Toen was ik een echte puber en dacht je de hele wereld is tegen mij.” “Ook kreeg ik last van groeipijnen in / rond mijn knie.”

Zijn voetbalcarrière bij Olympia eindigde in de A2. Een loopbaan met een reeks van bekende Olympia trainers en leiders zoals Hans Man in ’t Veld, Han Stein, Dick Vleggeert, Marco de Ruiter, Carl Flux. Ook Bas Mol, tevens zijn gymleraar bij de Willem de Zwijgerschool, is zijn trainer geweest. En Arno Pijpers. “Dat botste. Ik kon niet omgaan met de autoritaire trainingsstijl.”

“Het weekend, dan was ik bij Olympia. Heel veel wedstrijden kijken. Genieten en van leren. Zelf spelen en hopen dat je ook nog ergens mocht invallen. Het is zelfs wel eens gebeurd dat ik drie wedstrijden op een dag speelde.”  “Een mooie wedstrijd die ik mij herinner is Jong Olympia tegen geloof ik Oranje O15 waar Pijpers toen trainer was. En de derby’s tegen ONA. Altijd vol spanning.”

Chakib kan zich nog goed de festiviteiten rond het 100-jarig bestaan herinneren. De oude tribune. En de voetbal humor zoals het teamliedje: “Alle Olympianen komen in de hemel, als er in de hel geen bier meer is”.


Wat maakt voetbal zo boeiend?

Op mijn vraag waarom voetbal hem zo boeit antwoordt Chakib: “Het is een teamsport. Je moet je best doen om een plek in het team te verwerven. Je leert voor je zelf en voor je teamgenoten op te komen. En voetbal is natuurlijk het mooiste spelletje dat er is.”

Vriendenteam

Na de A stopte Chakib enkele jaren met voetbal. Tot een vriendenteam werd opgestart bij SV Gouda. “Een team met allemaal leuke voetballers. Bij Gouda werden we het derde team op behoorlijk niveau. Olympia was geen optie om te starten als achtste team of zo in de kelderklasse tegen 50+’ers. Daar waren we nog te fit en te ambitieus voor.”

De volgende generatie

Toen werd zoon Sami geboren. Van jongs af aan in de weer met de bal. “Natuurlijk aangemeld bij Olympia. Maar daar was een wachtlijst en begonnen ze pas met 5 jaar.” Via een vriend kwam hij terecht bij Groeneweg. Die boden toen vrijblijvend een keer per twee weken kaboutertraining aan. Daar is Sami begonnen met voetballen en Chakib als trainer. Dit seizoen is Sami gestart in de Voetbalschool van Olympia. Op zaterdagochtend assisteert Chakib bij de trainingen. 

Lid jeugdcommissie

In december werd hij door manager pupillen Esther van Zutphen gevraagd of hij een deel van het coördinatorschap van de Voetbalschool van Linda Mank-Bolkestein wilde overnemen. Zo werd hij lid van de Jeugdcommissie. Chakib houdt zich met name bezig met de Groene Hart Competitie. Een competitie voor kinderen onder de 7 jaar. Zo informeert hij wekelijks de teams over wie waar moet voetballen. Hij heeft nu ook het regelen van de toernooien voor de VBS op zich genomen. Zoontje Sami deed vorig jaar al mee met het bekende Jan Boskamptoernooi.


Start JO8-5 januari 2020 met spelers uit de VBS (zie ook: start JO8-5 artikel website)

Een heel mooie ontwikkeling vindt Chakib de start van JO8-5 in januari met alleen spelers vanuit de Voetbalschool. Voor een aantal spelertjes was er te weinig uitdaging. “Ik ben een voorstander van selecteren op kwaliteit. Vanmorgen nog een oefenwedstrijdje tegen Bergambacht JO8-2 met oudere spelers, fysiek sterker. JO8-5 gaat goed om met die weerstand; wonnen vandaag. Ze kunnen zich zo blijven ontwikkelen. Vraag is hoe gaan we hier volgend jaar mee om? Zo zijn drie van de spelertjes pas eerstejaars VBS.” Een kritische noot: “Olympia was altijd bekend om de goede jeugdopleiding. Een uitdaging die ik zie is om de hele jeugd omhoog te brengen.”

Sami, tussendoor gevoetbald met vriendjes op het pannaveld na de wedstrijd van die morgen, komt super beleefd vragen om de fietssleutel. Tijd om naar huis te gaan, na zo’n drie uur bij Olympia. Zijn zusje en moeder Hind sluiten aan. Ook gek op voetbal? “Ik kom ook uit een echt voetbalgezin. Donderdag gaan we voor de eerste keer recreatief trainen met een groepje vrouwen.”

Chakib: dank voor het interview en veel succes en plezier in de Jeugdcommissie en bij de Voetbalschool waar de basis wordt gelegd voor de volgende generatie voetballers met plezier in het wereldwijd meest populaire spelletje dat er is: voetbal.

 Foto's: Chakib, Chakib als jeugdvoetballer (3e van links voorste rij), VBS met Sami. Interview door Wilma Neefjes 2/2020Afbeeldingen

  • Interview met nieuw lid jeugdcommissie: Chakib Salmane
  • Interview met nieuw lid jeugdcommissie: Chakib Salmane


Plaats reactie

Only registered users may post comments.