View Article

03

Han Stein - altijd in de weer voor "z'n kluppie"

De 71-jarige Han Stein is een van de vrijwilligers in ons onderhoudsteam. Een van de vele vrijwilligersfuncties die Han bij Olympia heeft bekleed. Lees meer in het interview:

Hoe het begon

Familie Stein verhuisde in oorlogstijd van Amsterdam naar de Bodegraafsestraatweg 118 op 150 meter van het Olympiaterrein. Vader Stein ging werken bij het Goudse bedrijf Metacon, toen onder andere producent van de ‘Vliegende Hollander”. Dat was een soort skelter met drie wielen waarbij je stuurt met je voeten en voortbeweegt door met je handen een handvat naar voren en achteren te bewegen.

Het huis lag toen nog in de gemeente Reeuwijk op de grens met Waddinxveen. De polder Bloemendaal was nog niet bebouwd en bij Gouda getrokken. Aan de overkant, daar waar nu het Breevaart appartementencomplex ligt, was een groenteveiling. Naast het huis lag een sloot. Vanuit Waddinxveen voeren platte lange boten, voortgeduwd met een boom, de groenten van het land naar de veiling. Op het terrein van de veiling stond ook een stenen loods. Een plank over de daar achterliggende sloot bracht je op het Olympia terrein. De Breevaartbrug bestond nog niet.

In 1948 werd Han geboren. Vader Stein was iedere zaterdag en zondag met een glaasje jenever in de kantine te vinden. Han ging af en toe mee. “Ik kreeg dan een stuiver om een handje pinda’s uit de automaat te trekken.”

Op woensdagmiddag trapte profvoetballer Hans de Koning , die toen al van Olympia naar Sparta was overgestapt, regelmatig een balletje bij zijn oude club. Met zijn step over de plank achter de loods deed jonge Han graag mee met een partijtje voetbal.

Twee halfbroers, Hennie en Wim Haverkamp, waren al lid bij Olympia, toen Han zich bij de ballotage commissie aanmeldde om ook te mogen voetballen. Hij speelde in die tijd met andere bekende Olympianen zoals Hans Man in ’t Veld.

Verhuisd naar Waddinxveen

Het woonhuis van de familie werd rond 1960 gevorderd voor de directeur van de groenteveiling. Han verhuisde met zijn familie naar Waddinxveen tegenover het terrein van autosloperij Bras. Te ver van Olympia voor de toen 11-jarige Han om daar te blijven voetballen. Een jaar of wat later ging een team van WSE (voetbalclub Waddinxveen) met sponsor Verheul, een bekende autobussen en vrachtwagen fabrikant, mee naar SV Gouda, die destijds speelden op het terrein langs de Nieuwe Vaart. Bij dit team werd Han uitgenodigd en zo stond hij weer op de grasmat. Han speelde een tijd in het eerste elftal van SV Gouda en leerde daar o.a. de Olympia walking footballer en regelmatig barman Rob Henzen kennen.

Terug bij Olympia – start vrijwilligerscarrière

Toen zijn zoons gingen voetballen, keerde Han als supporter bij Olympia terug. Al snel kwam de vraag “Wil je niet iets voor de club doen?” Hij werd leider bij B2, daarna A2.  Zoon Ruben zat in alle standaardelftallen. Maar tijdens een heftige pubertijd eindigde zijn voetbalcarrière.  Zoon Marvin voetbalt nu in het derde op zondag.  Afgelopen seizoen is Marvin gekozen tot meest waardevolle speler door zijn teamgenoten.

Van leider rolde Han door naar een dubbel coördinatorschap voor de A en B jeugd. “Martin Deelen deed toen de C en Willem Bol was jeugdvoorzitter. Willem de Rotte en Ger van Straalen deden de pupillen. Dan hadden we nog Jan Tuyl als penningmeester en Wil de Jong als secretaris. Samen waren we de jeugdcommissie.” In die tijd was er nog geen internet of mobiele telefoon. Iedere maandag kwam de jeugdcommissie bij elkaar om de elftallen samen te stellen voor de wedstrijden van het komende weekend. Op vrijdagavond weer JC vergadering.  Invallers regelen, laatste puntjes op de i en veel bellen om af te stemmen.

Een jaar lang stond Han ook iedere zaterdag om 7.30 uur op het veld om met consul de Wilde de velden te keuren.  Met enige trots:” We speelden in de B en A toen het hoogste ooit. B regionaal en A tweede divisie landelijk.  Met trainers in die tijd als Dick van Leeuwen en Sjaak van Toer. Tegen clubs als Haarlem en Telstar.” Voetbal humor: ”Ik ging ook mee als afgevaardigde namens het bestuur. Bij Telstar nam ik onze chauffeurs mee de bestuurskamer in als mijn mede bestuursleden. Genieten van de bitterballen. Wisten zij veel. En Frank Vervoort was leider. Die sloot na de wedstrijd aan.”

“In de negentiger jaren kreeg Olympia een nieuwe voorzitter. De jeugdcommissie van toen kreeg het gevoel dat senioren meer centraal stonden en trok zich terug. Een interim JC met onder andere Martin Swets stond op. Ik werd een seizoen algemeen hoofdleider. Een soort Hoofd Jeugdopleiding van nu.” “Marco (red. de Ruiter, toen trainer B1, nu  technisch directeur bij het Amerikaanse Sparta United Soccorclub) belde me regelmatig ’s ochtends op: “ Han we hebben niet genoeg auto’s.” Ik pakte direct mijn auto, net als Bol.”  “Toentertijd huurden we van de gemeente het zandstofveld, dat lag waar nu het parkeerterrein van de Mammoet is. Het eerste kunstgrasveld van Gouda ..... Omkleden deden we bij Olympia. In de rust zorgde ik voor thee. Ik woonde er direct naast. Aan het einde van een vaak lange voetbaldag was er tijd voor het eerste biertje. En bami happen.”

Toen een sabbatical. Even geen Olympia. Maar niet langer dan een jaar. Bill Pinkney, leider van Olympia 3, moest voor zijn werk opeens verhuizen naar het buitenland. “Bel Han maar, zijn zoon speelt in het team. En ik was weer terug.” Daarna volgde het 5e waar hij twee keer kampioen mee werd. 


Onderhoudsteam

Han zijn naam prijkt op het erebord op de tribune als een van de Olympianen die deze heeft helpen bouwen. “In mijn kerstvakantie voegen en stukje metselwerk. Samen met twee vaders met een Marokkaanse achtergrond.”

Zes jaar geleden ging Han met pensioen. Samen met Frank de Jager maakte hij met een brandslang de oude kleedkamers schoon. Met Hans Man in ’t Veld en Kees Nagtegaal checkte hij al op zaterdagen de vuilnisbakken langs het veld. “Japie, onze terreinknecht, deed ook ontzettend veel toen.”

Na de tribune was de nieuwbouw (oplevering 2014) het volgende grote project van het onderhoudsteam waar Han bij betrokken was. “Met de stoelen en zo en schoonmaken. Samen met Peter Lugthart en Hans Streefland.”  Nu is hij al jaren drie, soms zelfs vier keer per week in de weer met de schoonmaak van de kleedkamers, het toilettenblok en de entree. Eerst samen met Koos van ’t Hoog, maar daarna vaak alleen. Tot het statushouders project in november 2017 begon. Ze maken nu met een ploeg mensen schoon. Er wordt hard gewerkt en het is vaak gezellig. Han is heel blij met de versterking, zo vertelt hij ook in het interview met Gouwestad TV (zie voor link naar de uitzending hieronder). En niet alleen dat, Han is ook nu en dan mentor: “Thuis oefenen hè, als je kinderen thuis komen. Vooral Nederlands spreken. Anders haal je je examen niet.” En natuurlijk ook regelmatig een voetbalgrap en nu en dan een flinke brom als voetbalschoenen weer eens uitgeklopt zijn tegen de muur, er zelfs schade is aan de plafondplaten of de inloopmat vol met gras zit, terwijl je zo niet naar binnen mag met voetbalschoenen. “Er hangen toch bordjes!”

In 2017 werd Olympia waaronder Han geïnterviewd door Gouwestad TV: You Tube - Gouwestad TV / Olympia

ModelBouwClub De Sluis

Olympia is niet de enige hobby van Han. Hij is ook al zo’n 27 jaar lid van ModelBouwClub De Sluis. Een van de 12 clubs in Nederland met nu zo’n 53 leden. Vroeger werd ook geracet met zeilboten en speedboten.  Maar nu alleen met auto’s. De laatste jaren steeds meer met elektrisch aangedreven motoren. Bijna jaarlijks is de Tamiya Cup in Gouda. Een landelijk toernooi met zo’n 110 deelnemers. Dit jaar (2020) overigens niet. In 2019 is Han clubkampioen geworden in de formule 1.

Het is een dure hobby. De aanschaf van de auto; het goedkoopste model op brandstof kost al zo’n 180 euro. Het onderhoud, het reizen naar wedstrijden en entreegeld.  Misschien een van de redenen waarom er geen jongeren aan de club verbonden zijn. Jaarlijks zijn er 2 klus-ochtenden waarbij de leden 25 euro kunnen terug verdienen van hun contributie. Daarnaast is Han samen met de 78-jarige Klaas als vrijwilliger actief bij het baanonderhoud. 

De cirkel is rond

Kleinzoon Finn speelt sinds 2016 bij Olympia. In 2019 is ook kleindochter Tiara in MO15-2 bij Olympia gaan voetballen. Han staat op zaterdag weer langs de lijn. En drinkt een glaasje aan de bar, waar hij ook vaak op de donderdagavond met zijn voetbalmaten is te vinden. Nota bene: echtgenote Lenie heeft jaren achter de bar gestaan.

Han super dat je zo lang en nog altijd zo actief bent voor de club. Respect! Wat drijft je?

Han: “Gewoon omdat het mijn kluppie is. Ik ben misschien erg netjes, misschien een beetje een zeikerd. Maar trots op wat we met elkaar allemaal voor elkaar hebben gekregen. Daar mag iedereen best zorgvuldiger mee omgaan.”

Foto: koffie met het onderhoudsteam - kerst 2019

Foto's bijlage: luchtfoto's begin jaren 80(?) voor de aanleg van de Breevaartbrug en de Breevaarthoek. Aan de rand van de foto het huis waar Han is geboren.

 Afbeeldingen

  • Han Stein - altijd in de weer voor "z'n kluppie"
  • Han Stein - altijd in de weer voor "z'n kluppie"
  • Han Stein - altijd in de weer voor "z'n kluppie"


Plaats reactie

Only registered users may post comments.