View Article

31

Interview met Gaby Dols - 1e vrouwelijke bestuurslid

Het is bijna tien jaar geleden dat Gaby Dols als secretaris van het bestuur door de ledenvergadering is benoemd. Op 17 mei 2010 werd zij het eerste vrouwelijke bestuurslid bij GC&FC Olympia.  Het is ook uit die tijd dat we elkaar hebben leren kennen.  De voorzitter – Edo Neefjes – had Gaby gevraagd of zij secretaris wilde worden. Een mooie nieuwe uitdaging, die Gaby graag aanging. Mits er een opvolger was voor haar toenmalige functie van scheidsrechtercoördinator jeugd.  En daar wist ze mij voor te strikken.

In dit artikel een indrukwekkende lijst van vrijwilligerstaken, die Gaby heeft opgepakt. Een van de vrijwilligers, die bijna op de vereniging woont. Figuurlijk, maar sinds enkele jaren ook letterlijk…

Heden - corona

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen spreken we af te interviewen via Zoom. Dat is een video platform dat ook het (Dagelijks) Bestuur nu gebruikt om te vergaderen. “Worden er nieuwe maatregelen afgekondigd door het kabinet, dan is er in ieder geval binnen het DB contact om te kijken wat dit voor Olympia betekent en welke acties hieruit voortvloeien.” Als secretaris houdt Gaby onder meer de binnenkomende post/mails bij. In samenspraak en in overleg met de voorzitter roept Gaby vergaderingen bijeen, stelt ze de agenda op en notuleert ze tijdens de vergaderingen. Doordat in het hele land alle activiteiten stil liggen is het veel rustiger dan ‘normaal’.  Als contactpersoon voor de Rotterdampas (regeling waarmee minima voor hun kinderen tot 18 jaar de contributie via de gemeente vergoed kunnen krijgen) is er nog wat werk doordat de nieuwe pas in maart moet worden gekocht. Voor veel mensen is dat niet duidelijk wat problemen geeft met het betalen van de contributie. Gaby pleit er voor mensen, die voor de regeling in aanmerking komen, pro actief vanuit de gemeente te informeren. Het geeft nu veel extra werk doordat de mensen niet goed op de hoogte zijn en heeft soms schrijnende gevolgen.

Toen

Gaby is opgegroeid in een gezin met drie broers. Voetbal werd met de paplepel in gegoten, maar interesseerde Gaby op dat moment nog niet. Toen ze nu echtgenoot Aad leerde kennen, was Aad al gestopt met voetballen. Het trainen en spelen was niet te combineren met zijn opleiding in Driebergen. Maar voetbal was voor Aad nog altijd belangrijk. 

 Pupillenkamp   Opening nieuwbouw

Olympia

Toen oudste zoon Jeroen ging voetballen en Gaby als supporter langs de lijn stond, begon het spelletje pas echt voor haar te leven. In 1994, Jeroen was toen 7 jaar oud, verhuisde het gezin van Dordrecht naar Gouda. Ze betrokken een nieuwbouwhuis in het Groenhovenpark. Jeroen had in Dordrecht gevoetbald bij Vv Wieldrecht. De overstap naar SV Gouda als nu dichtstbijzijnde voetbalvereniging lag voor de hand.  Maar daar kon hij geen lid worden. “Kinderen uit de nieuwbouwwijk werden niet aangenomen kregen we als reden.”  Voor Jeroen was Feyenoord keeper Ed de Goeij het grote voorbeeld. Ed de Goeij woonde in dezelfde wijk. Toen hij vertelde dat hij in zijn jeugd bij Olympia speelde tot hij op 18-jarige leeftijd de overstap naar Sparta maakte, was de keuze voor Olympia snel gemaakt. Zo kwam gezin Dols bij Olympia terecht. 

  Certificaat voor toegankelijkheid nieuwbouw

Vrijwilliger bij Olympia – scheidsrechters (1994- 2010)

In die tijd was wijlen Daan de Rotte heel actief bij een nieuw gevormde jeugdcommissie. Gaby was net bevallen van jongste zoon Bas. “Of ik coördinator van de scheidsrechters bij de jeugd wilde worden?”  Ik nam het stokje over van Raymond Metselaar. “Het scheidsrechters gebeuren stond nog in de kinderschoenen. We waren toen een van de eerste verenigingen waar we er structuur in brachten.” Destijds floten selectiespelers vanaf de C (O14 en O15) jeugdteams. “Als tegenprestatie voor alle extra’s die de club voor hen regelde zoals gecontracteerde trainers.” Daarnaast waren er senioren, nog geen twee handen vol, die bijna wekelijks op het veld stonden. “Ik weet nog dat de eerste KNVB cursus die we voor de jongens regelden bijna gratis was.” Daar hangt nu een flink kostenplaatje aan.

Jeugdcommissie (1996-1998)

Nog geen twee jaar later werd Gaby gevraagd om secretaris te worden bij de jeugdcommissie. Dat heeft ze twee seizoenen gedaan.

Sponsorkleding (1998 - heden)

Er diende gelijk een nieuwe (extra) vrijwilligersfunctie zich aan: het regelen van de sponsorkleding. De selectie kreeg al sponsorkleding, maar dit werd uitgebreid naar andere teams. Michel Heuvelman coördineerde toen al de sponsors voor de kleding, maar er was iemand nodig om het zowel administratief als ook qua onderhoud – het moet er representatief uit blijven zien - bij te houden. Tot op de dag van vandaag is Gaby hier verantwoordelijk voor. Heel veel werk, ook door de groei van de uitgifte van sponsorkleding naast selectie en andere teams, ook voor trainers en leiders van de jeugd. En de laatste jaren aan scheidsrechters, die heel veel fluiten, en jassen aan spelbegeleiders.

Na de opening van de nieuwbouw heeft Gaby op donderdagavond nog een tijd Olympia kleding verkocht bij de club. “Maar erg veel werk om alle maten altijd beschikbaar te hebben en toen Verzijl er mee stopte is dit ook bij Olympia beëindigd.”

   Kampioenschap

EurOlympia

Heel mooie herinneringen heeft Gaby aan het jaarlijkse EurOlympia toernooi voor de B selectie. Begonnen als een internationaal toernooi, maar daarna nationaal met topclubs met teams uit de derde en tweede divisie zoals van Feyenoord, Velo en Westlandia. Toen Jeroen in de B ging spelen werd Gaby door de toenmalige organisatie Nico in ‘t Hout, Johan Remmerswaal en Han Stein gestrikt om te helpen. De portacabin – “de Romahut” – die jaren dienst heeft gedaan als bestuurs-ruimte nabij de tribune – was het kloppend hart van de organisatie.

     

Dan waren er natuurlijk de Pupillenkampen en de sport- en speldagen voor mensen met een verstandelijke beperking. De plaatjesbeurs voor het jubileumboek. En… 

Rood Zwart Vrouwenavond (2013 – 2015)

In 2013 waren de vrouwen in opkomst bij Olympia. “Eva van Groningen, een giga organisator, wilde ook iets voor vrouwen doen net zoals de mannen hun Rood-Zwart Mannendiner hebben. Met speelsters Yvette en Rianne en met steun van André Hemerik voor het eten, hebben we de eerste Rood_Zwart vrouwenavond georganiseerd. Alleen Edo mocht er als man als voorzitter voor de opening bij zijn. En enkele selectiespelers voor de bediening. Was super geslaagd.” De avond is nog twee keer herhaald.

    

Voetbal start als sport, maar wordt een belangrijk deel van je leven

Na Jeroen gingen ook de andere twee zonen voetballen. Robbert na eerst een jaar paardrijden. Jeroen startte na de jeugd in het vijfde op uitnodiging van wijlen Daan de Rotte. Maar als jonkie onder dertigers, die al een heel ander leven leidden, voelde hij zich er niet op z’n plek en stopte. Bas heeft na de jeugd nog even in het tweede gespeeld. Maar stopte toen ook.  Robbert staat als keeper onder de latten bij de selectie. Aad en Gaby missen geen enkele wedstrijd. Behalve een keer voor de verjaardag van hun kleinkind en een mini vakantie in Spanje. Na al die jaren worden alle vakanties en afspraken nog altijd op de wedstrijdkalender voor West 2 afgestemd. Voetbal first. 

“Je groeit met je kind mee in de vereniging. Je hoort wel eens van ouders dat hun kinderen zeggen dat ze het niet meer leuk vinden als ze komen kijken. Dat heeft bij ons nooit gespeeld.” We hebben ook heel veel sociale contacten via Olympia gekregen. Heel mooi om te ervaren dat lief en leed wordt gedeeld met elkaar. Zo zijn bij begrafenissen van Olympianen er altijd veel (oud)leden aanwezig. Maar ook bij iets leuks, zoals ons eerste kleinkind, ontvingen we een bloemetje vanuit de bar bijvoorbeeld. Super attent!

Gaby verzorgde zelf jaren de beterschap-kaartjes als iemand langdurig ziek was of geblesseerd raakte. Sinds dit seizoen is dit voor de jeugd overgedragen aan de jeugdcommissie.

Ook buiten de vereniging heeft Gaby via Olympia veel contacten gekregen. “Als bestuurslid draaien we om de beurt representatiedienst bij wedstrijden van Olympia 1. Ik vergeet het nooit, de eerste keer ging ik samen met Michel naar een uitwedstrijd. Ik was er iets eerder. Vroegen ze mij of er ook nog iemand anders namens Olympia kwam. Je voelde ze denken “ze heeft er toch geen verstand van”. Nou ben ik geen voetballer, maar na al die jaren weet ik er toch behoorlijk wat van. Die houding is overigens wel veranderd. Er zijn ook veel meer vrouwen actief in bestuursfuncties.” 

WEP-stage

Sinds dit seizoen is Gaby actief als begeleider bij de in september 2019 gestarte WEP (= Werk Ervaring Project)-stages van Prakrijkschool GSG Het Segment. “Dat is helemaal mijn dingetje. Zo mooi om te zien hoe de leerlingen binnen komen en hoe ze na vier weken weggaan. De contacten met hen, hoe ze zich ontwikkelen maakt het die extra middag, die het nu kost, meer dan waard.”  Dankzij de hulp van de leerlingen en de vrijwilliger van school en Olympianen, die hen begeleiden, loopt de emballage van de dranken op rolletjes en is de bar zichtbaar schoner en opgeruimd. En kunnen ouders van de jongste pupillen tijdens de woensdagmiddagtraining de kantine in. Overigens: vrijwilligers als begeleider en/of in de weken dat er geen WEP-stagiaires zijn om bij de bar te helpen zijn zeer welkom!

   

De volgende generatie staat aan het roer bij het (familie)bedrijf Mulder Mazda. Komend seizoen de nieuwe hoofdsponsor

Toekomst

“Ik ben super trots op de club. Ik ben geen Olympiaan zoals Robbert, die van jongs af aan hier is opgegroeid. Maar het is wel ‘mijn’ club. We zijn de afgelopen jaren enorm geprofessionaliseerd. Hebben een fantastische accommodatie en nu ook nog eens twee altijd bespeelbare velden. Ik ben heel benieuwd wat er met het zaterdag/zondag/weekendvoetbal gaat gebeuren vanuit de KNVB. Dat zal veel impact op de vereniging hebben. Heeft het deels nu al.”

“Een belangrijke uitdaging die ik zie is verjonging en vernieuwing in bestuurlijke functies. Zo heeft de voorzitter al een tijdje aangegeven dat hij graag plaats maakt voor een opvolger voor in ieder geval een deel van zijn taken.”

“En nog meer verbindend werken. Enerzijds zijn we heel betrokken bij elkaar. Maar ik zie ook een tendens dat het niet meer zo vanzelfsprekend is om je langdurig actief in te zetten voor de club.” “En wat ook wel echt Olympia is dat we iets doen zoals we het doen. Punt. En daardoor voor nieuwe mensen soms moeilijk is om hun weg te vinden en er bij te gaan horen. Dat kan beter.” 

“Wat ik de lezer wens? Gezondheid in deze rare periode.

Fit voor als het gewone leven weer begint.

Deelgenoot van alles wat Olympia te bieden heeft.

Ook ik ben als nieuweling begonnen!”

 Kleinzoon Gaby is lid vanaf de geboorte

Gaby super bedankt voor het interview!

 Maart 2020 – Wilma Neefjes.

 

 
Plaats reactie

Only registered users may post comments.