View Article

05

Eddy Souisay neemt na 6 jaar afscheid van Olympia

Eddy Souisay neemt na 6 jaar afscheid van Olympia als technisch coördinator junioren voor niet-selectieteams. Een blik terug in een interview naar zo’n 60 jaar actief zijn in het voetbal. 

Na jaren actief te zijn geweest als trainer, besluit Eddy in 2014 een sabbatical te nemen, eventjes geen voetbal. En toen belde Carl Flux, die Paul Spijkerman na vier jaar als Olympia Hoofd Jeugdopleiding was opgevolgd. “Hé Eddie, heb je nog iets te doen? Kom je hier? Als onze technisch coördinator voor junioren?” 

Eerst zelf voetballer geweest

De nu 66-jarige Eddie begon als voetballertje bij VV Moordrecht, waar hij woonde en ook nu woont. Een voetballertje met toen nog niet veel ambitie zegt hij zelf en waar geen echt talent in werd gezien. Na twee jaar ging hij spelen bij Waddinxveen. Daar schopte hij het tot het eerste elftal. In zijn derde jaar als seniorspeler stapte hij over naar de zaterdag selectie van CVC Reeuwijk. Daar sloot hij zijn loopbaan als actief speler af. 

Start als trainer

Bij VV Nieuwerkerk haalde hij zijn eerste trainersdiploma. Olympiaan Ed Luijtjes (35+, scheidsrechter(coördinator) en trainer/leider) is een van de spelers, die hij in die tijd trainde. Ze zagen elkaar op het veld van Olympia voor het eerst na tientallen jaren weer terug. Vele opleidingen zoals voor oefenmeester 3 en 2, TC 2 en 3 volgden en minstens evenzoveel clubs zoals WSE, VEP, Ammerstol, Moordrecht en DWSM.  Eddy: “Ik heb altijd gedaan en kunnen doen wat ik leuk vind. Zowel in mijn dagelijkse werk als bij het voetbal. Belangrijk is voor mij dat er een goede chemie en uitdaging is.” “Het heeft mij veel gebracht door hard te werken en dank ook aan boven. Ik maak altijd een kruisje, bidt, ben dankbaar voor wat ik heb.”

Op mijn vraag aan welke clubs hij als trainer bijzondere herinneringen heeft, antwoordt Eddy: “Bijvoorbeeld SV Polsbroek. Ik was daar trainer van de dames, bij de jeugd en hoofdtrainer. Dat kon toen nog allemaal. Ik had toen nog geen rijbewijs. Dus vanuit Moordrecht met mijn brommertje er naar toe. En dan krijg je pech op een ijskoude winterdag. Ja, dan maar terug lopen. Kom je bij Gouderak, gaat het pondje (red.: over de Hollandse IJssel naar Moordrecht) niet. Toen heb ik wel even flink gejankt.”

“Bij RVC Reeuwijk werd ik van jeugdtrainer later hoofdtrainer. We stonden er slecht voor in de 4e klasse. Het spelersmateriaal leende zich ook niet voor betere prestaties vond ik. Toen ik er een speler naast had gezet, werd mijn contract per direct opgezegd. Ze zijn dat seizoen gedegradeerd. Ik ben later overigens nog teruggekeerd als jeugdtrainer voor 2 jaar.”

“Bij NSV’46 in Noorden heb ik 4, 5 jaar trainingen gegeven. Ik was de eerste Molukse trainer bij de club. Werd volledig geaccepteerd. Er waren en zijn nog veel persoonlijke contacten. Bij overlijden van een moeder of vader van iemand van de club, dan ging je natuurlijk naar de condoleance of begrafenis. Ons kent ons, een kleinere vereniging. Maar als nieuwkomer werd ik volledig opgenomen. De voetbalbeleving was heel erg prettig daar.” 

Werken bij Olympia

En toen begon het avontuur bij Olympia. Carl en de familie Souisay kenden elkaar al jaren, onder meer ook via jongere broer Jason die bij ONA heeft gespeeld. Er was altijd al een goede klik. Eddy: “Maar wat ik nu precies moest gaan doen als technisch coördinator, dat was mij niet helemaal duidelijk.”

“Ik vind het belangrijk dat oefenstof die wordt aangeboden aan de selectieteams, aangepast aan het niveau, wordt doorgetrokken naar de teams er onder. Dan sluit je ook makkelijker aan als je op een later moment naar de selectie door stroomt doordat je je goed ontwikkelt. Voor de pupillen is trainingsstof ingekocht bij de Complete Techniek. Voor de junioren bij niet-selectieteams zijn nog stappen te zetten. Ik gebruik zelf oefenstof van de trainers-site van de KNVB. Er liggen ook altijd wat voorbeelden in een mapje bij de ontvangst voor als trainers inspiratie op willen doen.”

“Ik ben er tijdens het seizoen iedere maandag en woensdag van 17.00 tot 21.00 uur tot alles is opgeruimd en afgesloten door de laatste jeugdteams die hebben getraind. Mijn voornaamste taak: in de gaten houden of trainingen goed verlopen. En als het nodig is, omdat er bijvoorbeeld een trainer uitvalt, zelf training geven. Zie ik dat een training vastloopt, dan ga ik met de trainer in gesprek over wat hij bijvoorbeeld met de voetbalvorm die hij aanbiedt wil bereiken. Dan geef ik praktische tips hoe je er meer mee kan doen. En hoe je bijvoorbeeld een oplopende moeilijkheidsgraad kan inbouwen in een afwerk-oefening. Ook zijn er wel eens corrigerende gesprekken met trainers en spelers als iets niet lekker loopt in het persoonlijke vlak. Heel belangrijk om altijd iemand persoonlijk te benaderen, bij naam. Niet ‘hé jij’ gaan roepen over het veld. Dat werkt niet. Maar meestal weet de trainer zelf heel goed wat hij doet. En weet hij of zij mij te vinden als ze willen sparren.” 

Werkzaam als jeugdcoach

Overdag is Eddy ook werkzaam met jeugd. Eddy: “Ik heb jaren gewerkt als jeugdcoach in het interventieproject “Pak je kans” via Kwadraad. Een project in nauwe samenwerking met de politie om op hun signalering snel in te grijpen en passende begeleiding te bieden.” Vorig jaar heeft hij in Rotterdam gewerkt bij MEE met jongens en meisjes met beperkingen. Hen ondersteunen om mee te kunnen doen in de maatschappij. MEE heeft echter bij de laatste aanbesteding verloren van Enver, aldus Eddy. Hij werkt nu bij Enver als student ondersteuner, soort school maatschappelijk werker maar meer een generalist, op drie schoollocaties in het MBO techniek en logistiek.

Werkzaamheden laatste maanden bij Olympia

Terug naar voetbal. De afgelopen weken is Eddy druk bezig geweest met het uitzetten van en informeren over aangepaste voetbalvormen omdat de junioren op 1,5 meter afstand van elkaar moesten trainen. Eddy: ”Het uitzetten deed ik samen met stagiair Jip Kolenbrander (speler JO19-1). Ging top!” Sinds deze week mag ook de jeugd t/m 18 jaar ‘gewoon’ trainen, al moet de afstand tot de trainer van 1,5 meter wel in acht worden genomen. Alle andere corona regels blijven ook onverkort van kracht.  Daarnaast heeft Eddy gesprekken gehad met de trainers en van daaruit input geleverd aan Jan Chris Kuipers (volgde Carl Flux als HJO op begin 2017) met aanbevelingen voor de teamindeling voor komend seizoen. Eddy: “Ik ben wel eens verrast als ik dan de uiteindelijke indeling zie. Maar er zijn natuurlijk meer mensen die input leveren en aantal JC-leden die mee beslissen met de HJO.”

Trainer bij Dilettant

De afgelopen twee jaar trainde Eddy op dinsdag en donderdag het JO19-1 team bij Dilettant. “Twee goede jaren qua prestatie. Van de derde naar de eerste klasse gegaan en meerdere spelers zijn doorgestroomd naar het eerste elftal. Maar ik stop komend seizoen. Eerder dan gepland. Maar er komt een minder sterke lichting, dat geeft mij onvoldoende plezier om met volle energie er tegenaan te blijven gaan.”

Door de wedstrijden van zijn eigen team bij Dilettant en daarvoor het kijken bij zijn kleinzoon langs de lijn in Eindhoven, was Eddy zelden op zaterdag te zien bij Olympia. “Dat was ook niet als afspraak in mijn contract opgenomen. Dat verandert bij mijn opvolger volgend seizoen. Ik hield natuurlijk wel contact met leiders voor afstemming met de trainers. Via de leiders-appgroep onder andere. Maar daar zit soms ook wel ‘bagger’, oftewel onnodige tekst in.“ Een verwijt dat Eddy zelf ook kreeg in de JC appgroep met zijn liefhebbende uitingen over Ajax. Eddy: “Klopt en al helemaal moeilijk bij echte Feyenoord fans.”

Van kijken bij zijn kleinzoon komt het door de afstand en zijn eigen volle agenda minder. Met toernooien wel, samen met zijn echtgenote. Maar die zijn er door corona nu niet. Zijn echtgenote is geen echte liefhebber van voetbal “doe wat rustiger ..”, maar vroeger langs de lijn bij hun zoon en nu bij hun kleinkind komt er wel passie los. Eddy: ”Ik houd altijd mijn mond. Anders haal je hem alleen maar uit zijn ritme. Coachen is daarbij voor de coaches.”

Toekomst

Komend seizoen geen voetbal meer? Behalve met een seizoenkaart met zijn broer naar Ajax als er weer publiek naar de wedstrijden mag? Verder met voetbalpensioen? “Nee, ik ga weer trainingen geven. Maar daar kan ik nog niets over zeggen. Maar het is iets waar ik naar uitkijk.”

Eddy, hartelijk dank voor het interview en jouw bijdrage aan Olympia! Succes en vooral veel plezier bij de volgende uitdaging die je aangaat!

En heel veel sterkte met de afronding van je woningbrand. In Eddy’s huis is vorige week vrijdag geleden brand geweest met ook veel roet- en waterschade. Hij verblijft nu in een hotel met zijn vrouw en trekt binnenkort tijdelijk bij het gezin van zijn zoon in wiens nieuwbouwhuis net is opgeleverd en tot de brand tijdelijk bij hen inwoonde.

-----------------------

Linken:

Trivia over de jeugd uit de presentatiegids 2019/2020 (verschenen in september 2019, dus cijfers op dat moment):

  • Olympia heeft 550 jeugdspelers, waarvan 307 pupillen en 243 junioren
  • op een gemiddelde zaterdag worden (uit en thuis) 40 - 45 wedstrijden gespeeld met daarnaast de Voetbalschool
  • per seizoen zijn er ongeveer 3.600 trainingen

 

Interview met Eddy op 3 juni 2020 door Wilma Neefjes
Plaats reactie

Only registered users may post comments.