View Article

22

Interview met Olympiaan Tjerk Rook

Tjerk Rook (29) is dit seizoen trainer/coach van JO19-1, het vlaggenschip van de jeugdopleiding. Ook dit jaar stromen een aantal spelers door vanuit JO19-1 naar de zondagselectie. Seizoen 2019-2020 is (voorlopig) voor Tjerk het laatste seizoen in zijn trainersloopbaan. Een trainersloopbaan, die Tjerk begon als A-junior bij een D-jeugdteam.

Hoe het begon

Op 14 januari 1997 werd Tjerk als 6-jarig jongetje lid van Olympia. Vanuit het ouderlijk huis in de Wervenbuurt lag het voor de hand om te kiezen voor Olympia als dichtstbijzijnde club. Buurjongen én maatje Kieran Dekkers werd gelijktijdig lid. Olympia is een groot onderdeel van een nog altijd hechte vriendschap - de twee hebben van kleins af aan samen op het veld gestaan, en samen ook drie jaar een team gecoacht/ getraind. 

Voetballer - van de F naar de selectie

Tjerk speelde zijn eerste wedstrijdjes in F9. Er was toen nog geen Voetbalschool. Na F9 volgden achtereenvolgens F6, F3, E6, E2, D4, D1, C2, C1, B2, B1 en twee seizoenen A1.  Tjerk: “Ik was technisch gezien geen bijzonder begaafde voetballer. Maar wel een harde werker. Altijd de mouwen opstropen en er volle bak voor gaan. Ik was overal inzetbaar. Van aanvaller bij de pupillen naar back bij de junioren en de laatste jaren bij de senioren op het middenveld.

  Tjerk speelt als C2-speler mee met C1 

“In de jeugd heb ik veel verschillende trainers gehad, waaronder een aantal echte Olympianen zoals Daan de Rotte (†), Bas Mol, Michael in ’t Hout en Carl Flux. Van Bas Mol (destijds C1 trainer) hebben wij toen echt heel erg veel geleerd. Altijd op zoek naar verbetering, met een begrijpelijke uitleg en gezonde ambitie. En de les dat voetbal geen bijzaak is. Zal nooit vergeten dat ik mijn scheenbeschermers vergeten was voor een wedstrijd. Mijn vader ging ze snel halen en was al ruim voor aanvang van de wedstrijd terug. Maar ik begon op de bank. Mijn scheenbeschermers ben ik daarna nooit meer vergeten – bedankt Bas!”

Tjerk maakte vanuit de Olympia jeugd de overstap naar de seniorenselectie, met o.a. teamgenoten Kieran Dekkers, Mike Kalmeijer, Michael Verdouw, Assad el Harti en Mick van der Kaa. “Uiteindelijk heb ik nog een aantal seizoenen in het tweede gespeeld. Was een hele leuke tijd. Met o.a. Mark Noorlander en leider Martin Swets voor de groep. Echt een feest. Hadden een hele hechte groep, buiten de lijnen hadden we de grootste lol – binnen de lijnen was het volle bak.”

 Tjerk in actie bij Olympia 2

Olympia 2: Bovenste rij, vlnr: Martin Swets (teamleider), Dave Kalmeijer, Tim Kraamwinkel, Kieran Dekkers, Rick van der Vijgh, Floris Baan, Ruurd Valentijn, Chris Bahlman, Milan van der Zwet, Stijn Schiphorst, Gijs Lelieveld, Stefan Spaan, Richard Blom en Bart Jan van den Bosch (fysiotherapeut). Onderste rij, vlnr: Rianne Petersen (verzorgster), Bas Dols, Roy Benschop, Tjerk Rook, Mike Kalmeijer, Bas Mol (trainer), Ruben Janiuk, Rick van de Berg, Lentini van der Wiel, Zakaria Azaaj en Remon Smitskamp (assistent scheidsrechter)

Mooiste herinnering uit de jeugd

Als ik Tjerk vraag naar zijn mooiste herinnering uit de jeugd legt hij voorzichtig een ingelijst krantenartikel op tafel. “Als tweedejaars D spelers hebben wij ooit een voorwedstrijd in de Kuip mogen spelen tegen de toenmalige E-top van Feyenoord. Zo’n anderhalf uur voor aanvang van Feyenoord – FC Utrecht. Kuyt speelde toen nog voor FC Utrecht. De eindstand 6-0 was bijzaak. Het stadion stroomde langzaam vol en we kregen volop support van de Utrecht-fans, een hele bijzonder ervaring die me altijd bij zal blijven.”

Blessureleed; Tjerk stopt als voetballer

In november 2014 scheurde Tjerk op een trainingsavond zijn kruisband af. Een operatie volgde, waarbij vanuit zijn hamstring een nieuwe kruisband werd aangezet. “Uiteindelijk is het zo gelopen, dat was voor mij het moment om keuzes te maken en te stoppen met voetballen.”

Tjerk wordt trainer

Tjerk: “Ik was eerstejaars A-junior, 17 jaar oud. Ik geloof dat Rob van der Gaag en Edwin Valentijn ons vanuit de toenmalige jeugdcommissie benaderden om als koppel trainer van jeugdteams te worden. Mijn eerste team was D4 samen met Mike Kalmeijer (seizoen 2007/2008). Toentertijd gaven er veel jeugdspelers training aan de jeugd - o.a. Djordie van der Zwet, Laurens Bogaard, Eelke Kamps, Thomas Reynaers, Rishi Sagoeni en Robbert Dols. Mark de Horn was toen ik begon Hoofd Jeugdopleiding. Olympia organiseerde zelf regelmatig trainersavonden.”

 

D2 seizoen 2008/2009 met Fleur van der Gaag, Ruben Buijs, Noud Leusink, Jip van den Boogerd, Jihad Ouldchaib, Soufyan Tihouna, Job Handelé, Tjerk en zittend: David Bulthuis, Mees Thijssen, Mohammed Belali, Oussama Tihouna, Dennis van Dijk en Enis Gashi. Mick van de Kaa ontbreekt op de foto.

Daarna volgden D2 samen met Mick van der Kaa, drie jaar C2 samen met Kieran Dekkers en 2 jaar solo trainer van B2. 

  

C2 seizoen 2011/2012 Boven vlnr: Kieran Dekkers (trainer), Lars Harfterkamp, Stein Ratsma, Rick Boot, David Bulthuis, Jori Verkleij, Brandon Swart, Tarik Zouadi en Tjerk. Onder van vlnr: Ibish Gashi, Joost Kraakman, Daniel Vermeulen, Sander Meij, Pelle Keulen, Soefjan de Koning, Nordin Sbai, David Verweij en Oudie Karmouma

 

B2 seizoen 2012/2013 Staand van lnr: Martijn Imming, Daan de Rooij, Daniel Priem, Ruben Asscheman, Youri den Besten, Semih Yikilmaz, Mito Achchibani en Tjerk. Gehurkt vlnr: Brandon Swart, Romeo Rugamba, Mees Thijssen, Ali Malekie, Lars Harfterkamp en Job Handelé.

"Toen ben ik drie jaar gestopt. De combinatie van én voetballen én trainer zijn, is best pittig - op trainingsdagen was ik al om 17:00 uur op de club, een snelle hap tussen de trainingen door, zelf trainen om vervolgens ’s avonds om 22:30 uur thuis te komen. Dan op zaterdag coachen en op zondag zelf voetballen. En van maandag tot vrijdag ook gewoon aan het werk. Ben daarna wel jeugdwedstrijden blijven fluiten. Altijd leuk om iets te doen voor de club. Maar voor training geven ontbrak het toen even aan tijd." 

Terug als trainer in seizoen 2017/2018

In het seizoen 2017/2018 kwam Tjerk terug als trainer van JO17-1. “Dat is nu alweer bijna 3 jaar geleden. Een aantal spelers van dat team heb ik de afgelopen drie seizoenen getraind.” De laatste speeldag van seizoen 2017/2018 werd een dag om nooit te vergeten. “We speelden de laatste wedstrijd van het seizoen een kampioenswedstrijd tegen directe concurrent Spirit, die net als wij voor de titel streden. Een enorme thriller met een bomvolle tribune. Twee minuten voor tijd viel de beslissing door een doelpunt van ons. Ongelooflijk wat een ontlading toen – en wat een feest na afloop, ongekend.” Het seizoen daarop werd Tjerk met JO17-1 ‘Herbstmeister’ in de 1e klasse. Zie: artikel website

 

 

Huldiging na kampioenschap JO17-1 seizoen '17/'18 met mede-leider Jeroen Both

 Ontlading na het kampioenschap voorjaar 2018


Huldiging als najaarskampioen tijdens Oudjaarsavond in seizoen 2018/2019 met Wouter Rikken als mede-leider

Wat heb je geleerd van je eigen trainers als trainer?

Tjerk: “Je pikt natuurlijk van alle trainers wel wat op. Maar ik denk dat alles valt of staat met gedrevenheid, daarbij hecht ik veel waarde aan het teambelang – het individu is ondergeschikt aan het teambelang, elke speler krijgt zijn rol. Uiteindelijk komt dan bij iedere speler het beste naar boven. Als trainer probeer ik mijn spelers uit te dagen, ben altijd op zoek naar een prikkel voor die gasten. Dat je inzet toont, dat vind ik heel normaal als je in de selectie speelt. Anders hoor je daar niet thuis.” 

  

Kamp in de Ardennen in 2019

“Als extraatje gaan we aan het eind van het seizoen altijd een weekendje naar de Ardennen. Het seizoen met zijn allen afsluiten – dat kan dit jaar helaas niet doorgaan i.v.m. de beperkingen door de pandemie. Zo’n weekend is vaak toch wel iets wat je bij blijft. En daardoor doe je onbewust toch een stapje extra voor elkaar.”

Voetballen of training geven?

“Oei, dat is een gewetensvraag. Uiteindelijk blijft het het leukste om zelf te voetballen. Tijdens de training de bal even lekker raken… Maar uit training geven haal ik ook heel veel voldoening. Ik kan er oprecht van genieten als we een goede wedstrijd spelen, en als spelers groeien in hun voetbalontwikkeling – daar doe je het uiteindelijk voor.”

Wat is het leukste aan voetbal?

“Dat je er oneindig met elkaar over kunt discussiëren. Ik ben er eigenlijk altijd wel mee bezig, soms tot wat ergernis van mijn vriendin…”

“De randzaken zijn goed geregeld.”

“Er komt best wel wat kijken om alles op de rit te krijgen voor een team. De afgelopen jaren waren de randzaken meer dan goed geregeld en daardoor heb ik me altijd op het voetbalgedeelte kunnen storten. Heel prettig om te kunnen sparren met een collega langs de lijn. De laatste jaren met Jeroen Both, Wouter Rikken en dit seizoen met Rick Timmerman (ook speler Olympia za2) en Lars Harfterkamp. Lars heb ik vroeger nog getraind in de C2 en B2. Lars is er dit jaar bij gekomen als leider en medisch verzorger. Is in de loop der jaren een goede vriend van me geworden.”

“En een fijne club met betrokken ouders. Vervoer is nooit een probleem geweest en er is altijd support bij thuis- en uitwedstrijden. En lest best: mijn trouwste supporter én zeer betrouwbare grensrechter. Mijn vader, Ton, heeft de afgelopen seizoenen de vlag gehanteerd bij JO17-1 en JO19-1. Dat deed hij vroeger al toen ik zelf voetbalde - en ging daarmee door toen ik trainer werd. Hulde.”

Seizoen 2019/2020

En dan dit seizoen. Een groot deel van de JO17-1 spelers van vorig seizoen is met Tjerk meegegaan naar JO19-1. Met daarnaast een aantal tweedejaars JO19 junioren. “Een goede mix van technisch begaafde spelers en harde werkers. Er zit veel ambitie in en ze gunnen elkaar alles. En niet onbelangrijk: ze stralen zoveel plezier uit.”

De JO19-1 speelde dit jaar in de hoofdklasse. "Dat ze hier thuis horen bewezen ze met (bij vlagen) aantrekkelijk voetbal en een vierde plek (van de 12) in de eerste seizoenshelft. Hoogtepunten zijn de thuiswedstrijden tegen Feyenoord O19-2 (2-1 winst in de slotseconde), Spirit JO19-1 (overtuigende 6-1 overwinning) en  Jodan Boys JO19-1 (3-2 overwinning op stadsgenoot (2e divisie) in de tweede ronde van het bekertoernooi)." Aan de voorjaarscompetitie ging in januari het eerste Stroopwafeltoernooi voor O19-1 teams van de Goudse verenigingen en directe omgeving vooraf.  “Dat was een bijzondere en leuke dag.”

 

JO19-1 kampioen bij Stroopwafeltoernooi in januari 2020

En tja, dan eindigt het competitieseizoen abrupt door corona. “Ik train de groep nog tot en met 2 juli. Omdat er nog geen nieuwe trainer is voor de JO19-1 ben ik ook actief met de voorbereidingen voor komend seizoen. Heel erg zuur dat er op zo’n manier een einde komt aan drie mooie seizoenen. Dat was niet echt het afscheid waar ik op gehoopt had.” “Van de totale spelersgroep gaan er een aantal jongens over naar de zondag selectie. Het overgrote deel van de groep is eerstejaars en die spelen nog een jaar in de JO19.”

Aan de spelers

Boodschap van Tjerk aan de spelers: “Als ik nu terug kijk op de afgelopen drie seizoenen dan kan ik daar alleen maar trots op zijn. Dankbaar dat ik onderdeel heb mogen zijn van jullie ontwikkeling de afgelopen drie seizoenen. Koester de bijzondere momenten en hoogtepunten. Ik heb een super leuke tijd gehad en ga er vanuit dat jullie deze lijn zo lekker doortrekken. Op en top Olympianen, bedankt!”

“De huidige JO19-1 is een lichting, die tot de verbeelding spreekt door hun enthousiasme. Een mix van spelers met ambities op alle niveaus, spelers die de ambitie hebben om in Olympia 1 te spelen, en anderen die puur voor het plezier gaan en toekomst zien in een vriendenteam op zaterdag - wel op niveau. Ieder zal zijn eigen pad gaan en daar wens ik ze heel veel succes bij.”

Tot slot

“Voorlopig was dit seizoen, mijn 10e seizoen als trainer alweer, mijn laatste. Mooi om te zien hoe een aantal van de spelers die ik eerder getraind heb nu een aantal jaar later presteren bij de selectie (o.a. Mo Belali, Niels Harfterkamp, Oudie Karmouma en Soefjan de Koning). Olympia is en blijft een groot deel van mijn verleden, waar ik ook vele vriendschappen aan over heb gehouden. Leuk om door al die jaren heen nog steeds dezelfde gezichten te zien. Ik stop nu, training geven wordt steeds minder goed te combineren met mijn werk en o.a. de reistijd.”

Tjerk is ook recent verhuisd met zijn vriendin naar een nieuwbouwwoning in Boskoop, weer iets verder weg van Olympia. “Dat betekent niet dat ik niet meer bij Olympia kom. Ik zal komend seizoen echt wel weer eens een wedstrijdje fluiten of komen kijken bij JO19-1.

En een terugkeer als trainer Tjerk? “ Tsja, … zeg nooit nooit…”

Interview op 18 juni 2020 door Wilma Neefjes 

INGEZONDEN BERICHT VOOR TJERK VANUIT DE SPELERSGROEP JO19-1:

"De meeste van ons zijn al lang bekend met Tjerk als trainer. Hij is inmiddels al 3 jaar trainer bij Olympia en voor sommige jongens is het ook al het 3e jaar dat zij in het team van Tjerk zitten. Aan het begin hadden wij meteen door, dit is een trainer die erg bezig is met tactieken en neemt het serieus. Eerst moesten we toch wel even wennen. Al die tactieken, moest dat nou? Na een paar weken kwamen wij er echt achter dat dit precies de goede trainer voor ons is en zal zijn. Wij als Olympianen zijn toch redelijk gek en willen veel lol hebben, Tjerk kan dit perfect afwegen. Heel veel lol maar ook serieus wanneer dit moet. Met 2 kampioenschappen en meerdere gewonnen toernooien in 3 jaar zijn we het er allemaal over eens dat zijn kijk op voetbal heel erg goed is. De band die we nu met elkaar hebben is nog nooit zo sterk geweest en dat hebben we te danken aan Tjerk. Met de tijd die hij in ons steekt, de teamuitjes, de drankjes in de kantine en met hoogtepunten de Ardennen kampen heeft Tjerk ons nog meer samen gebracht. We hopen dat je het voetbal gaat missen en dat je snel weer als trainer op Olympia bent😉 Tjerk namens ons allemaal bedankt voor deze mooie jaren!!!"

 

Foto's als bijlage:

  • JO19-1 seizoen 2019/2020 (homepage)
  • C2 seizoen 2009/2010
  • Olympia selectie 2009/2010
  • JO17-1 seizoen 2018/2019
  • Tjerk en Lars Harfterkamp seizoen 2019/2020


Afbeeldingen

  • Interview met Olympiaan Tjerk Rook
  • Interview met Olympiaan Tjerk Rook
  • Interview met Olympiaan Tjerk Rook
  • Interview met Olympiaan Tjerk Rook
  • Interview met Olympiaan Tjerk Rook


Plaats reactie

Only registered users may post comments.