View Article

03

Het grote interview met Michel Heuvelman - part 1

Schoonmaakbedrijf Heuvelman neemt na een recordperiode van 14 jaar afscheid als hoofdsponsor van Olympia. Een bedank feestje is door corona opgeschort, maar we blikken in een interview al vast terug op die 14 jaar hoofdsponsor en de geschiedenis van het bedrijf met een van de directeuren, Michel Heuvelman, die tevens bestuurslid commercie is en blijft. 

Hoe het begon bij Olympia

Het Olympia avontuur begon voor Michel Heuvelman in 1998 toen zoon Glenn als vijfjarige begon met voetballen. Michel had zelf in zijn jeugd gevoetbald bij Jodan Boys eerst als voetballer maar wegens knieproblemen later als keeper. In de senioren speelde hij nog een tijdje bij Floreant (Boskoop) met vrienden van het werk in een bierteam. Daar is het met z’n knieën, waar hij op z’n 25ste nieuwe kruisbanden voor kreeg, echt goed mis gegaan. En dus stopte zijn carrière als voetballer. Echtgenote Liza kwam uit een echte ONA familie met broers die destijds in het eerste elftal speelden. Ook Liza zelf heeft gevoetbald. Zij heeft nog mooie herinneringen aan wat nu het derde veld van Olympia is. Vroeger speelde GSV daar en die boden meidenvoetbal aan tot circa 14 jaar. Daarna ging je naar de vrouwen senioren. En dan haakten veel meiden en ook Liza af vanwege het grote leeftijdsverschil en dus een heel andere belevingswereld. 

De familie Heuvelman woonde in 1998 aan de Jolwerf. Met ras Olympiaan Rob van der Vijgh als buurman. Veel vriendjes van Glenn gingen spelen of speelden al bij Olympia. De club was op fietstafstand van hun huis. En zo kwam het dat Glenn met 5 jaar en 8 maanden, nog geen lid van de club, bij Rob achterop de fiets stapte om zijn eerste Pupillenkamp bij Olympia mee te maken. 

De geschiedenis van een familiebedrijf

De vader van Michel werkte als binnenvaartschipper. Toen zijn zusje Mirjam in 1966 werd geboren vond zijn moeder het hoog tijd worden dat haar man aan wal kwam. Tot die tijd was hij er alleen op zondagen. De opa van Michel had een glazenwasserij, Koot genaamd. Daar ging Michel’s vader werken om meer bij het gezin te kunnen zijn. Ze verhuisden van een bovenwoning aan de Lange Tiendeweg naar een flat aan de Telderstraat in Oosterwei. Michel’s oom Leo en zijn vader hebben na enkele jaren ieder voor de helft het bedrijf overgenomen. 

1975: oprichting Schoonmaakbedrijf Heuvelman

In 1975 is Michel’s vader zelfstandig verder gegaan als schoonmaakbedrijf Heuvelman. Daar is Michel in 1976 gaan werken. Eerst als vakantiebaan, maar hij wilde graag geld verdienen en is gebleven. 

In de beginjaren kwam er naast het glazenwassen een kantoor in onderhoud bij. En toen nog een en nog een, et cetera. Schoonmaakwerk in de avonduren. Het bedrijf was aan huis gevestigd aan de Joris van Spilbergenlaan, in 1982 is er verhuisd naar de Elzenburg waar de garage was omgebouwd tot kantine voor het personeel. In 1986 kwam zwager Robert Pepelnar, de echtgenoot van zus Mirjam, werken in het bedrijf. Eerst als glazenwasser/schoonmaker en in 1995 kwam hij het directieteam versterken. In 1995 openden ze hun eerste kantoor in Waddinxveen. Toen was er nog geen computer. Alle offertes werden in die tijd op de typemachine gemaakt. In 1996 is schoonmaakbedrijf Heuvelman gestart met automatiseren.

De ambitie was om te groeien. Reden om in 1997 een verkoper in dienst te nemen. Die werkte twee jaar bij Heuvelman. Michel sloeg hem nauwlettend gade en maakte zich het commerciële vak eigen om daarna ‘het kunstje’ te verfijnen. In de periode 1997 – 2005 groeide het bedrijf hard. In 2001 verhuisde het kantoor weer terug naar Gouda in het huidige grote pand aan de Meridiaan. 

Familiebedrijf

Vader Heuvelman was in de directie verantwoordelijk voor de administratie, Michel commercieel en Robert voor personeelszaken. De taakverdeling is gewijzigd nadat de gezondheid van zijn vader sterk achteruit ging. Michel houdt zich nu vooral bezig met de administratie, Robert met de andere aandachtsgebieden. Op het moment van het interview wordt Michel’s vader bijna ontslagen na weer een opname in het ziekenhuis. Een zware tijd met meer gezondheidsproblemen in een familie waar de onderlinge band heel sterk is.

Ondertussen is ook de volgende generatie in het familiebedrijf aan de slag gegaan. Zoon Glenn, die al weer bijna tien in de selectie voetbalt bij Olympia, werkt in de buitenploeg. Dochter Melanie werkt als office manager en is de schakel tussen de Objectleiding en de directie. Michel: "En ook schoonzoon Tim Kraamwinkel (ja, nog een voetballer in de familie, die ook bij Olympia heeft gespeeld, maar nu in een vriendenteam bij Jodan Boys is te vinden) werkt bij het bedrijf als Objectleider. Objectleider wil zeggen dat je bij een x aantal panden de kwaliteit van het werk bewaakt. Je regelt invallers bij ziekte en onderhoudt het contact met de klant.”

"Ook menig Olympiaan heeft gewerkt bij Heuvelman, veelal vakantiewerk. Zoals Lentini vd Wiel, Roy Benschop, Dani Swets, (alle drie selectie dit seizoen), Robin Kool, Danny Kool, Marciano IJsselstein en ik zal er nog wel een paar vergeten zijn, Milan van der Zwet en Erwin van de Wal zijn de werknemers met een vast dienstverband die al vele jaren werkzaam zijn voor het bedrijf. Recent zijn Orbo Verschuur jr (JO19-1) en Tijs Manche (JO19-4) bij ons komen werken. Er werken momenteel circa ± 350 mensen bij Heuvelman."  

Corona

Op 1 april dit jaar bestond Schoonmaakbedrijf Heuvelman 45 jaar. Voor een feestje gooide helaas Corona helaas roet in het eten. “Ja, Corona is ook niet aan ons als bedrijf voorbij gegaan. Scholen gingen dicht. De tandarts, de fysio praktijk, kantoren gesloten. Maar nu is er extra werk bij scholen door de aangescherpte hygiëne maatregelen. We kunnen het tot nu toe goed opvangen.”

Terug naar Olympia – subsponsor Floor Facility Services

Toen Glenn zijn eerste wedstrijd op zaterdag ging spelen stond Michel als supporter langs de lijn. “Ik vond het zo leuk dat ik gelijk besloot niet meer op zaterdag te gaan werken. Tot die tijd reinigden we op zaterdag tapijten bij bedrijven. Dus gingen we op zoek naar een onderaannemer. Dat werd de familie van der Put die een tapijtreinigingsbedrijf hadden onder de naam Chem Dry R&O, het huidige Floor Facility Services waar Misjel de Jager nu de eigenaar van is.” “En ja, je bent niet voor niets de commerciële man. Het sub-sponsorschap – ik was ondertussen zelf al hoofdsponsor – heeft Misjel de Jager met zijn bedrijf op zich genomen. Ondertussen ook al negen jaar! Een enorme bijdrage aan de club.” “Maar ook Floor stopt als subsponsor. We zijn nog op zoek naar een opvolger vanaf komend seizoen 2020/2021.“

 Michel feliciteert Misjel (Floor Facility Services) met sponsorschap

Michel is tot op heden bij iedere wedstrijd van Olympia 1 en 2, de teams die ze sponsoren, als toeschouwer te vinden. Ook Robert en zijn gezin, Liza en familie staan, zeker bij thuiswedstrijden, trouw langs de lijn.  Ook op donderdag na de training is Michel regelmatig in de kantine te vinden, voor de gezelligheid, potje kaarten en om contact met de spelersgroep te houden. 

Hoofdsponsor – commerciële commissie

“Toen Glenn ging voetballen in 1998 deed Willem de Rotte (jarenlang ook o.a. bordsponsor met zijn bedrijf A&S) in zijn eentje de commercie bij Olympia. Toenmalig voorzitter Jan Baaiman (†) benaderde mij met de vraag of ik, omdat ik een eigen bedrijf had, niet eens wilde meekijken. In mijn eerste jaar vielen hoofdsponsor Aktiesport en Subsponsor Citrix voor de selectie van Olympia 1 &2 en A1 weg. Er waren administratieve problemen bij de club, financieel stond het er slecht voor. Zo rolde ik in een roerige periode de commercie bij Olympia in.” 

 

Schoonmaakbedrijf Heuvelman tekent hoofdsponsorcontact Op 1e foto: in 2006 achter toen selectiespelers Tom Rietberg, Thijs van Groningen en Pascal Korteweg Maris  en voor Cees Besseling (toen voorzitter) Michel en Duncan Eduard (toen penningmeester). Op 2e foto 2e verlening contract in 2011 met Edo Neefjes (voorzitter)

Op 2 juli 2006 ondertekende Michel namens Schoonmaakbedrijf Heuvelman de eerste overeenkomst voor een driejarig hoofdsponsor-contract voor drie jaar. Het zijn uiteindelijk maar liefst veertien jaar geworden! 

 

2014 Aad Dols (sponsor) en Michel (bestuurslid commercie) ondertekenen een sponsorcontract voor de jeugd

Tot op heden is Michel actief in de commerciële commissie. Een actief team met Ton Molenaar, Misjel de Jager, Joost Dortwegt en Michel Meijer. Bij het plaatsen van nieuwe sponsorborden is Michel altijd op het veld te vinden. “Ik voel mij verantwoordelijk dat het goed gaat.” Dat sterke verantwoordelijkheidsgevoel tekent Michel. In november 2015 is Michel samen met Martin Deelen, Duncan Eduard en Rob van der Gaag benoemd tot lid van verdienste voor zijn toen al jarenlange inzet. Op Duncan na (toen penningmeester bestuur) nog allemaal actief bij de club. 

 2014 benoemd tot lid van verdienste

Bestuurslid

“In 2007 nodigde Edo Neefjes mij uit voor een gesprek bij hem thuis. Of ik interesse had om in een geheel vernieuwd bestuur mee te gaan draaien met de portefeuille commercie.” “Edo en ik zijn nu de oudgedienden. Het bestuur is een goed team, we hebben het leuk met elkaar en hebben mede daardoor veel bereikt. Ik blijf dan ook met plezier bestuurslid.”

  

Opening nieuwbouw in 2014 - onthulling sponsoren-bord -  met mede bestuursleden Edo Neefjes, Duncan Eduard, Jaap Visser. Rechts Michel.

Oprichten BusinessClub

“In de commerciële commissie, met toen Bob van der Steen en Ton Molenaar hebben we een enquête onder sponsoren van toen gehouden om tot een betere opbouw van het sponsorpakket te komen. De bedragen om toen lid te worden waren veel te hoog. Vanuit de commissie hebben we op 25 mei 2005 een bijeenkomst georganiseerd bij restaurant Buiten Eten en Drinken van André Hemerik nu van  de BusinessClub leden Maurice Camfferman & Stephen Hobbs. Op deze avond was ook wedstrijd AC Milan – Liverpool finale Europacup 1 “mooie avond om een BusinessClub op te richten” Vergeet het nooit, 3-0 voor AC Milan bij rust 3-3 eindstand. Liverpool won de Europacup 1. We hadden aan het eind van de avond ± 15 BusinessClub leden, ondertussen hebben we 57 BusinessClub leden. “

 

Een van de uitjes met de BusinessClub Olympia - Powerboot racen in Scheveningen

“Bij de businessclub besteden we de helft van de inkomsten aan activiteiten voor de leden en de helft vooral aan de jeugdopleiding/club Olympia. De jassen van de trainers en jeugdleiders hebben wij bijvoorbeeld betaald. En een deel van de inrichting van de kantine. En het jaarlijkse FIFA toernooi voor junioren evenals een bijdrage aan de stroopwafeltoernooien. Het nieuwe scorebord wat dit jaar geplaatst gaat worden hebben we ook als BusinessClub gefinancierd.

“Nieuwe leden zijn altijd welkom! Voor bedrijven kost het lidmaatschap €400 excl. BTW per jaar. Voor particulieren €350 excl. BTW per jaar.” “Corona zal ongetwijfeld zijn sporen gaan nalaten. We zijn voorzichtig met de begroting voor komend seizoen, maar hopen dat onze trouwe sponsors en adverteerders Olympia blijven ondersteunen. Maar wat uiteindelijk het effect van corona zal zijn? Dat moet nog blijken.” 

Hoe kijk je naar Olympia na al die jaren?

“Het is nu veel beter geregeld bij de jeugd dan toen ik begon. Fijne club, normaal gedrag. Veel aandacht voor normen en waarden. Ik weet nog wel dat ik het vroeger de kakkertjes vond als we hier gingen spelen. Ook dat is enorm veranderd.” 

Wat kan beter?

“We moeten in staat zijn goede voetballers meer vast te houden. Dat een talent de overstap naar een BVO maakt voor zijn ontwikkeling is logisch. Maar het moet niet zo zijn dat de voorkeur uit gaat naar een andere amateurclub. Bij Olympia spelen we graag met eigen jeugd in de seniorenselectie. En die selectie moet op voldoende niveau spelen, dus ook de jeugd voor aansluiting,  wil het voor sponsors aantrekkelijk blijven. Sponsors die we hard nodig hebben om onze begroting rond te krijgen. Of we nu op zondag of zaterdag spelen, dat maakt niet zoveel uit.”

“Wat veranderd is, is betrokkenheid, gedrevenheid voor voetbal, voor de club. Bijvoorbeeld toen Glenn in de A-jeugd speelde, vielen hij en teamgenoten regelmatig in bij het tweede of derde elftal. De laatste jaren waren er regelmatig invallers in het tweede nodig en krijg je (te) vaak de reactie “Nee hoor, ik heb iets anders te doen.” Maar dat zie je overal, het is meer consumeren geworden en sporten wanneer het jou uitkomt. Belangrijk om na te denken wat we hier aan kunnen doen. Ook om belangrijke vrijwilligersfuncties goed ingevuld te houden.”

Trainingskamp selectie

 Tenerife 2014

Het kantoor van Michel hangt vol met mooie groepsfoto’s van de winterstop trainingskampen in het zonnige zuiden in de afgelopen jaren. “Toen ik hoofdsponsor was geworden wilde ik graag meer doen voor de selectie. Leuke dingen om meer groepsgevoel te kweken. Ik heb toen aan Eric Gorter, Martin Swets leiders van 1 en 2 en Ron van Es coördinator selectie Olympia 1 en 2 gevraagd om met ideeën te komen. Avondje bowlen, samen uit eten gaan, de gebruikelijke dingen kwamen er uit. Ik wilde meer en heb geopperd om te kijken naar een trainingskamp in het buitenland Via Ron van Es kwamen we bij trainingskamp.nl terecht om in de winterstop in het buitenland iets te organiseren. Het eerste jaar in 2008 gingen we naar Portugal. Een paar sponsors gingen mee en ieder betaalde een eigen bijdrage. Was heel geslaagd. Maar ’s avonds erg koud. Het jaar daarop gingen we naar Tenerife en dat hebben we uiteindelijk tien jaar gedaan. 

 Tenerife 2016, 2e bovenaan zoon Glenn Heuvelman

 

Tenerife met directeur hoofdsponsor Robert Pepelnar 3e vanaf links

Het werd steeds luxer. Eerst met drie man op de kamer, daarna met twee. We begonnen met 5 dagen. Erg kort vonden Robert en ik; we hadden net onze koffers uitgepakt of we moesten ze alweer inpakken. Later werden dat 8 dagen. Aad Dols en Ron van den Berg (†) regelden veel, zeg maar alles in de organisatie rondom de kampen. Daar ben ik ze tot op de dag van vandaag nog dankbaar voor. Wat een geoliede machine waren die twee, alles tot in de puntjes geregeld!! Toen er eenmaal een goed draaiboek stond, was het een kwestie van data aanpassen en dan gingen we. Iedereen in de staf had zijn taak en die werd zonder morren uitgevoerd. Nooit gezeur in het hotel. De reisjes kosten ongeveer € 1.100 euro per persoon inclusief een annuleringsverzekering voor de hele groep (gelukkig nooit gebruik van hoeven te maken). Spelers betaalden een eigen bijdrage van €275 euro.

 Teamfoto Tenerife 2018

Selectie bedankt Michel en Robert voor het trainingskamp 2016

In het seizoen 2017/2018 hadden we zo’n 5, 6 spelers van het eerste elftal die niet meer mee wilden met het trainingskamp. Dat jaar was alles al geregeld en heb ik het door laten gaan. Maar het gaat om groepsgevoel kweken en als er dan zoveel afvallen, dan is dat effect weg. Het jaar daarna eerst gepolst hoe de belangstelling was. Toen hebben we besloten om met de trainingskampen te stoppen. Ook een stukje afbouw in sponsoring om de financiële stap voor een nieuwe hoofdsponsor niet te groot te maken.” 

Sport is belangrijk in jullie gezin. Sport je zelf nog?

Nee helemaal niets meer. De grootste oorzaak zijn mijn heel slechte knieën, één nieuwe kunstknie heb k ik inmiddels gekregen. Echt sporten zit er niet meer in. Maar Liza en ik fietsen nog wel regelmatig. Zetten de auto bijvoorbeeld bij de Meijendel (natuurgebied bij Den Haag) en gaan daar fietsen.” Bij de Rabo Sponsorfietstocht in 2018 reden Michel en Liza mee met een groepje Olympianen voor de 80 km tocht. “80 km, mooi niet! Mijn teller stond bijna op 88. Was ook nog onze batterij leeg en moesten we zonder trapondersteuning een groot deel van de tocht uitrijden. Met de anderen op een racefiets. Behalve Ton Molenaar, die had het ook zwaar op een gewone fiets, maar die heeft wel een topconditie.” Liza is ook vrijwel iedere week te vinden bij de wandelgroep op vrijdagmorgen. De wandelgroep ligt vanwege corona nog steeds stil. 

 

2018 Rabobank Sponsorfietstocht Foto vlnrr: Michel Meijer (commerciële commissie), Ron van Es, jeugdspeler Maurice de Jong, Michel en Liza Heuvelman, Ton Molenaar (commerciële commissie), Stan de Ruiter met hondje Snowy en Edo Neefjes. Fietsten allemaal 80 km voor Olympia met Stan als supporter.

De volgende generatie dient zich ook al als voetballer aan. “Ons oudste kleinzoon Jayce word binnenkort 5 en woont met zijn ouders Tim en Cheryl en zusje Liv van bijna 2 in Waddinxveen en gaat voetballen bij Be Fair, vlak bij hun huis. Ons jongste kleinzoon Joah woont met zijn ouders Alain en Melanie in Gouda en word in augustus twee, ik hoop dat hij bij Olympia gaat voetballen maar dat is afwachten want zijn vader is een Jodan Boys man……………… we blijven hopen." 

Trots op onze club!

“Zoals ik al zei Olympia is een heel fijne club qua gedrag. Een financieel gezonde vereniging. De accommodatie is met een nieuw clubgebouw en nu ook nog een goed hoofdveld en geslaagd zonnepanelenproject een pareltje. Om trots op te zijn!” “En we gaan met een goede nieuwe hoofdsponsor Mulder-Mazda, weer een familiebedrijf met Olympia roots via de familie Dols, het nieuwe seizoen in. Hopelijk vinden we ook nog een even goede subsponsor als Floor Facility Services.”

  Tijdens de vrijwilligersavond in 2016

 

Nieuwjaarsborrel 2020 Gaby Dols (secretaris bestuur), echtgenoot Aad en Liza Heuvelman

Foto homepage: directeuren Robert en Michel in Michel's kantoor bij schoonmaakbedrijf Heuvelman - juni 2020


Interview met Michel Heuvelman door Wilma Neefjes - 24 juni 2020

 

Plaats reactie

Only registered users may post comments.