View Article

25

Olympiaan en speldendrager Hans de Koning overleden

Het droevige nieuws heeft ons bereikt dat Hans de Koning afgelopen week op 83-jarige leeftijd is overleden. Hans heeft grote bekendheid als voetballer van Olympia en Sparta Rotterdam. Na zijn voetbalcarrière heeft hij als fysiotherapeut menig voetballer weer op de been geholpen. We wensen familie en vrienden alle sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Hans wordt geboren in de Joubertstraat in Gouda en wordt in 1945 lid van Olympia. Hij is een zeer gedreven voetballer en debuteert al op 15-jarige leeftijd in het eerste elftal van de club. Als Olympia in 1951 naar de vierde klasse degradeert, besluit Hans om zich op 17-jarige leeftijd aan te melden bij Sparta Rotterdam. In 1954 wordt het profvoetbal in Nederland ingevoerd en Hans is de eerste Gouwenaar met een profcontract. Het extra salaris was een welkome aanvulling op de wedde van dienstplichtige commando. De bikkelharde middenvelder maakt bij Sparta mooie perioden mee onder trainer Denis Neville, onder meer een fraaie 0-3 uitoverwinning tegen Feyenoord in een bomvolle Kuip en het landskampioenschap in het daaropvolgende seizoen 1958-1959. Ook wordt Hans een aantal keer geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar tot speelminuten komt het uiteindelijk niet. In 1963 komt er in een duel met Ajax  door een beenbreuk een eind aan zijn tijd als betaald voetballer.

Na zijn carrière als profvoetballer keert Hans als jeugdtrainer en speler terug bij Olympia, zijn club waar hij zo’n 70 jaar lid van blijft. Hij speelt in 1966 nog even in het eerste elftal in een roemruchte periode onder trainer Wim van der Gijp. Daar maakt hij de legendarische promotiewedstrijd mee tegen Alphen. Voor 6.000 toeschouwers verliest Olympia met 3-4 (zie onderstaande foto). Daarna speelt hij nog vele jaren in vriendenteams bij de senioren van Olympia en Sparta. Al tijdens zijn voetbaltijd is Hans werkzaam als fysiotherapeut, eerst in Gouda en daarna in Ouderkerk aan den IJssel. Ook als fysiotherapeut is Hans zeer gedreven. Er wordt nooit tevergeefs een beroep op hem gedaan en vanuit de praktijk naast het woonhuis worden voetballers uit het hele land klaargestoomd voor de wedstrijden. Ook veel Olympianen, waaronder ondergetekende,  rijden veelvuldig via de dijk van Gouderak naar Ouderkerk om door Hans te worden behandeld, en hij volgt de verrichtingen van Olympia op de voet. Na zijn werkzame leven spendeert hij ook veel tijd in Zuid-Portugal, waar de familie al tientallen jaren een tweede huis heeft. Wanneer hij tijdens evenementen bij Olympia is, dan zien we Hans altijd nog even alleen het hoofdveld op lopen om herinneringen terug te halen aan zijn tijd als voetballer. De laatste jaren was Hans door een afnemende gezondheid niet meer in staat om bij Olympia langs te komen, en hij is op 22 februari overleden aan de gevolgen van dementie.

Namens het bestuur,

Edo Neefjes, voorzitter

Zie ook de mooie ‘in memoriam’ van Piet Ocks over Hans de Koning (van website 010): memoriam Hans de KoningAfbeeldingen

  • Olympiaan en speldendrager Hans de Koning overleden
  • Olympiaan en speldendrager Hans de Koning overleden
  • Olympiaan en speldendrager Hans de Koning overleden


Plaats reactie

Only registered users may post comments.