1900-1910

Met een gemiddelde van 55 leden speelt de GC & FC Olympia in deze tijd op het schietterrein aan de Schielandse Hoge Zeedijk. Daar doen rond de eeuwwisseling vooral de cricketers het goed en zij bekronen dit in 1902 met een kampioenschap in de Rotterdamse Cricketbond.

Drie jaar later wordt deze stunt herhaald door de voetballers. In 1904 zijn zij toegetreden tot de Rotterdamse Voetbalbond om in datzelfde seizoen maar direct te promoveren naar de 3e klasse. In 1906 lukt het Olympia om ook een tweede voetbalelftal op de been te brengen.

1910-1920

In 1911 verhuist Olympia naar de Graaf Florisweg. Een echt voetbalveld met een houten kantine en dito tribune wordt daar aangelegd en aan Olympia verhuurd. Deze verhuizing zorgt voor groei, waardoor Olympia vier elftallen in competitieverband kan laten voetballen. Het eerste is een sterk elftal dat in de top van de 3e klasse speelt. De animo voor cricket neemt af en in plaats daarrvan gaat men atletiek bedrijven bij de GC & FC.

Gedurende WO I (1914-1918) blijft het aantal leden toenemen, maar moeten vele leden onder de wapenen. Er wordt met minder teams in competitievoetbal gespeeld. Ondanks alles promoveert Olympia in 1916 voor het eerst in haar bestaan toch naar de 2e klasse, een droom gaat in vervulling.

Na WO I is men vooral blij, dat men eindelijk weer kan voetballen met “echte” ballen uit Engeland. Dit zal wel één van de redenen zijn dat Olympia voor het eerst meer dan 100 leden kan noteren, nl. 120. In de periode 1919-1920 worden trouwens veel sportverenigingen opgericht. Dit als gevolg van de arbeidswet die een einde maakt aan de zeer lange werkdagen, men krijgt meer vrijetijd.

1920-1930

In 1921 gaat Olympia een fusie aan met een andere Goudse voetbalvereniging, t.w. T.O.P. (Tot Olympia’s Pest of Tot Ons Plezier?) Bij deze fusie wordt afgesproken dat de tenue-kleuren van T.O.P. worden overgenomen, maar dat de naam van Olympia wordt gehandhaafd. Het blauw-wit van Olympia verandert dan ook in rood-zwart en Olympia telt in één klap ca. 150 leden. Ondanks de fusie degradeert Olympia in 1926 na 10 jaar weer naar de 3e klasse.
Twee jaar later, in 1928, komt het jeugdvoetbal voor het eerst echt van de grond met het spelen van vooral toernooien.

1930-1940

Omdat de eigenaar van het veld, de N.V. Sportterrein, in 1931 het veld verkoopt, dient Olympia wederom te verhuizen. Op het terrein aan de Graaf Florisweg wordt een Ambachtsschool gebouwd. Olympia gaat naar de Bodegraafse Straatweg. Twee nieuwe velden worden er aangelegd en de oude opstallen (incl. tribune) worden gratis meegenomen. De totale kosten voor de geheel nieuwe accommodatie bedragen voor Olympia Hfl 5.299,99.

Een jaartje later promoveert Olympia weer naar de 2e klasse na letterlijk bloedstollende gevechten met B.M.T. en Vriendenschaar. Olympia telt in dat jaar 150 leden en 217 donateurs.In het seizoen van het 50 jarig bestaan van de club, 1936, keert Olympia spijtig genoeg weer terug naar de 3e klasse.1936 is ook het jaar van de eerste, voor Olympia zo karakteristieke, revue. “Hup Olympia” wordt in de schouwburg opgevoerd en vergaart veel, zeer veel lof in het Goudse.

Het enige jeugdteam (B1) dat Olympia op dat moment bezit, is het team dat voor het eerst in de geschiedenis van Olympia bij de junioren kampioen wordt, we schrijven 1939.

1940-1950

Natuurlijk gaan ook de bezettingsjaren niet aan Olympia voorbij. In het laatste oorlogsjaar met de vreselijke hongerwinter stopt de competitie en ligt het verenigingsleven nagenoeg stil.Na de bevrijding speelt Olympia tegen een elftal van Canadese militairen. Het terrein van Olympia is troosteloos, doordat omwonenden in de hongerwinter alles wat hout was (m.u.v. de tribune) hebben weggehaald om hun huizen nog enigszins te kunnen verwarmen. Het deert niets, men leeft! Alle Olympianen hebben de oorlog overleefd.In die zomer verliest Olympia de finale om de Bevrijdingsbeker van Schoonhoven. Het aantal leden is gedurende de oorlog gegroeid, Olympia telt in 1946 meer dan 190 leden.

Op 5 oktober 1945 verschijnt het 1e officiële nummer van het clubblad “De Olympiaan”.Het 60 jarig bestaan wordt opgeluisterd met wederom een revue en een jubileumboekje “Olympia 1886-1946”.

1950-1960

Waar men al vijf jaar bang voor is, gebeurt in 1952. Door een nederlaag tegen H.O.V. degradeert Olympia naar de 4e klasse. Hierdoor verlaten vele jongere spelers de club om hun heil te zoeken bij hoger spelende verenigingen.In de ledenvergadering van 1953 wordt besloten om de in het slop geraakte cricketsport weer te gaan beoefenen in de zomermaanden.

Op 1 januari 1955 wordt voor het eerst in de geschiedenis de Nieuwjaarsreceptie gehouden, weer een traditie is geboren. 1955 is tevens het jaar dat het betaalde voetbal wordt ingevoerd. Ook Olympia kan zich hierbij aansluiten, echter is dit niet aan de orde voor de Olympianen. Zij verkiezen het amateurisme.

Tijdens het 70 jarig jubileum voetbalt Olympia voor het eerst in een nieuw tenue : wit shirt met prachtig embleem, zwarte broek en rode kousen.Voetballend word het langzamerhand weer wat beter. Dit resulteert in een kampioenschap van het eerste in 1958, de trainer had het bij zijn aanstelling al beloofd. Na promotiewedstrijden, waaronder een zeer beruchte tegen Oudewater, komt Olympia terug in de 3e klasse.

1960-1970

Omdat de cricketers ook in de wintermaanden hun conditie op peil willen houden wordt er in 1960 officieel een volleybal afdeling aan de GC & FC Olympia toegevoegd.Onze vereniging groeit gestaag, hetgeen betekent dat er in het jubileum jaar 1961 ca. 1000 (!) leden en donateurs in de boeken staan. Voor het eerst in het bestaan van Olympia heeft zij in dit jaar drie teams in de K.N.V.B. door de promotie van het derde. De revue is wederom een groot succes in een uitverkochte Schouwburg.In 1965, 1966 en 1969 wordt er een “Kermesse Olympique” gehouden, fantastische feesten. De opbrengsten van deze feesten worden gebruikt voor bouwaangelegenhede

n.Eind 1966 worden de nieuwe kleedkamers met wasruimtes dan ook voor het eerst in gebruik genomen.

Intussen is in 1965 door enige trouwe leden de Supporters Vereniging opgericht. Zij zorgt voor sfeerverhogende activiteiten rondom het voetbal. Een enorm leuke activiteit die velen van ons nog goed weten te herinneren is de regelmatig terugkerende familiedag.Na 35 jaar promoveert Olympia in 1967 weer naar de 2e klasse. Dit talentvolle team brengt Olympia het jaar daarop zelfs naar de 1e klasse. In dat zelfde jaar, 1968, wordt ook het tweede kampioen en wordt er door clubvrijwilligers een staantribune gebouwd. In 1969 start men met de bouw van de huidige kantine.

1970-1980

De kantine wordt in 1970 geopend en zal in de loop der jaren regelmatig een opknapbeurt ondergaan.

De pupillen gaan vanaf 1971 ieder jaar naar de KNVB-kampen in bv. Maarsbergen en Zeist. De eerste full-time trainer wordt in dit zelfde jaar aangesteld. Hij krijgt de verantwoording over alle spelers, vanaf E-pupillen tot en met het eerste elftal.

Olympia begint in 1972 met het organiseren van internationale junioren-toernooien en gaat met de jeugd naar D.C.S. in Zevenaar om deel te nemen aan hun toernooi. Beide zaken zullen ook lange tijd traditie zijn. In deze periode verlaat G.S.V. de Bodegraafse Straatweg en kan Olympia eindelijk over het fel begeerde “derde veld” beschikken.

Na twee degradaties van Olympia 1 lukt het hen om in 1974 op ongelofelijke wijze weer te promoveren naar de 2e klasse door zelf te winnen van ONA, terwijl alle concurrenten punten lieten liggen.

1976 was een fantastisch jaar voor Olympia. De club bestaat 90 jaar, het eerste promoveert naar de eerste klasse, het tweede, derde en zes junioren teams worden eveneens kampioen (waaronder de A1, zij promoveert naar de Regionale Jeugd) en last but not least: Olympia krijgt een lichtinstallatie, waar we nu anno 1999 nog steeds ‘U’ tegen zeggen.Vanaf 1977 doet het zaalvoetbal intrede. Olympia kan enkele seizoenen een leuk team op de been brengen.

Hans Oskam richt in 1979 de nog steeds bestaande “Club van Honderd” op.

1980-1990

Na verlies tegen Roodenburg is Olympia in 1980 wederom 2e klasser. Rond 1980 ook worden er 2 grote kleedkamers, een commissiekamer, een scheidsrechterskamer en een cv- ruimte aangebouwd, vooral noodzakelijk door de groei van de pupillen- en juniorenafdelingen. Het jaar daarop wordt ook de vernieuwde bar feestelijk geopend. Het tweede pakt, ook in 1981, het kampioenschap na twee hectische beslissingswedstrijden tegen Gouda 2.

De volleyballers besluiten in 1983 zelfstandig verder te gaan, de cricketers gaan op hun beurt naar het Groenhoven Park. In 1984 doet een nieuw fenomeen zijn intrede: shirtsponsoring is vanaf dit jaar niet meer weg te denken. Ondanks deze sponsor impulsen loopt het aantal jeugdleden aanzienlijk terug, zij zijn blijkbaar niet te koop.

Het 100 jarig jubileum van de club wordt groots gevierd met natuurlijk een fantastische revue, 24 uur voetbal, een eigen jazz festival en een heuse ontbijtshow. Een week(end) om nooit te vergeten.

Helaas degradeert Olympia het jaar daarna, 1987, na het vertrek van enkele spelers en is dus weer 3e klasser.

1990-2000

Dit decennium wordt gekenmerkt door wisselvallige prestaties van Olympia 1. In 1990 wordt het kampioenschap binnengehaald tegen DOSR in Roelofarendsveen. Echter is dit voor korte duur, in 1992 keert men weer terug naar de 3e klasse na een zeer teleurstellend seizoen (bv. 0-10 nederlaag tegen Quick).

Een talentvol team zorgt voor vreugde in 1995, door bij Coal de promotiewedstrijd te winnen tegen Voorburg. De beste spelers worden echter weggekaapt, zodat het tweede klasserschap slechts één seizoen duurt. Twee jaar later is Olympia wederom de beste en promoveert op het UNIO-veld terug naar de 2e klasse. Olympia 2 behaalt grote successen. Zij promoveert twee jaar achtereen en is sinds 1998 zelfs res. hoofdklasser. Olympia 3 wordt kampioen in 1995 en 1999.

Andere opzienbarende zaken zijn natuurlijk weer de revue in 1991 en de bouw van een schitterende tribune, welke op 1 januari 1998 officieel wordt geopend. Ook de tentenpupillenkampen mogen niet onvermeld blijven, deze zijn sinds vijf jaar niet meer weg te denken van ons complex.

2000-2010

Olympia 1 groeit uit tot een sterk team in de tweede klasse. Na een aantal keer nipt promotie mis te lopen, kan aan het eind van het seizoen 2003/2004 de kampioensvlag in top. Olympia 1 komt voor het eerst in 25 jaar weer uit in de eerste klasse en is daarmee het hoogst spelende zondagelftal in de regio. Na een hoopvolle start komt het elftal aan het eind twee punten tekort voor handhaving, degradatie is een feit.

Ook de daaropvolgende seizoenen moet het vlaggenschip knokken voor lijfsbehoud, iets wat in 2008/2009 niet lukt met degradatie naar de derde klasse als gevolg. Met een jong team dat voornamelijk bestaat uit zelf opgeleide spelers moet het verloren terrein weer goed gemaakt worden. Aan hoofdtrainer (en ex-prof) Frank Kooiman de schone taak om dit te bewerkstelligen.

Na één seizoen promoveert Olympia weer naar de tweede klasse. Olympia stelt een hoofd jeugdopleiding aan die het jeugdvoetbal een kwaliteitsimpuls moet geven. Het bestuur onderzoekt inmiddels de mogelijkheden voor een grondige renovatie/nieuwbouw van haar kleedkamers en clubhuis. Even is er zelfs sprake van een verhuizing maar dit is definitief van de baan. Het bestuur stelt (gesteund door haar leden en de KNVB) een normen & waarden statuut op. Doel is de enigszins vertroebelde omgangsnormen in ere te herstellen. De voetbalbond beloont de vereniging voor dit initiatief drie sterren.

Naast het voetbal onderscheidt Olympia zich ook steeds meer als een sociaal netwerk waarnaast het voetbal tal van activiteiten worden georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn het jeu de boules, darten, het pupillenkamp en het Rood-Zwart mannendiner. De vereniging richt tevens een businessclub op die in betrekkelijk korte tijd zestig leden aan zich bindt. Henk Grendel wordt op de traditionele speldendragersmiddag van 2009 gehuldigd voor zijn 70-jarig lidmaatschap. Daarnaast maakt Olympia zich op voor haar 125-jarig bestaan wat in het seizoen 2010/2011 groots gevierd wordt.