Op 1 juni 1886 wordt GC&FC Olympia, cricket en voetbalclub, opgericht door een groep scholieren, voornamelijk van het gymnasium en de H.B.S. De eerste voorzitter is Barthold-Jan IJssel de Schepper. Zijn vader, directeur van de Stearine Kaarsenfabriek in Gouda (het huidige Croda), speelt als beschermheer een belangrijke rol in de beginfase. Met circa 55 leden speelt Olympia op het schietterrein aan de Schielands Hoge Zeedijk. Vooral de cricketers doen het goed en winnen in 1902 het kampioenschap van de Rotterdamse Cricketbond. Drie jaar later wordt deze stunt herhaald door de voetballers. In 1904 zijn zij toegetreden tot de Rotterdamse Voetbalbond, om in datzelfde seizoen direct te promoveren naar de derde klasse. In 1906 krijgt Olympia een tweede voetbalelftal.
Laten wij zingen met juichende keel
Het lied van ons oude Olympia
Schaart u om 't vaandel
Ontbloot uwe hoofden
Klinke een luid hiep-hiep-hoera!
Haar zullen wij steeds blijven schragen
Haar danken wij veel blijde dagen
Zij zal haar zonen geven
Kracht tot een beter leven
En ook veel vreugde aan ons allen
Laten wij zingen met juichende keel
Het lied van ons oude Olympia
Schaart u om 't vaandel
Ontbloot uwe hoofden
Klinke een luid hiep-hiep-hoera!
1896 M.J. van Uven
In 1921 fuseert Olympia met een andere Goudse voetbalvereniging T.O.P. (Tot Ons Plezier). Afgesproken wordt dat de tenue-kleuren van T.O.P. en de clubnaam van Olympia worden overgenomen. Het originele blauwwit van Olympia verandert in roodzwart en de club telt in één klap circa 150 leden. In 1928 komt het jeugdvoetbal voor het eerst echt van de grond.
In 1931 wordt het veld aan de Graaf Florisweg door de gemeentelijke N.V. Sportterrein verkocht om daar een ambachtsschool te bouwen. Olympia verhuist naar de Bodegraafsestraatweg, naast voetbalvereniging G.S.V. De oude opstallen (inclusief de tribune) verhuizen mee en er worden twee velden aangelegd. De totale kosten bedragen 5.299,99 gulden. In 1936, het seizoen van het 50-jarig bestaan, keert Olympia spijtig genoeg terug naar de derde klasse, na in 1932 te zijn gepromoveerd naar de tweede klasse. In dat jaar wordt voor de eerste keer de revue “Hup Olympia” opgevoerd in de schouwburg. Het enige jeugdteam (B1) van Olympia wordt in 1939 kampioen, als eerste in de clubgeschiedenis.
De bezettingsjaren gaan ook niet aan Olympia voorbij. In het laatste oorlogsjaar ligt het verenigingsleven nagenoeg stil. Na de bevrijding speelt Olympia een wedstrijd tegen een elftal van Canadese militairen. Het complex van Olympia oogt troosteloos, doordat omwonenden in de hongerwinter alles wat van hout was (behalve de tribune) hebben weggehaald om hun huizen nog enigszins te verwarmen. Gelukkig hebben alle Olympianen de oorlog overleefd. Op 5 oktober 1945 verschijnt het eerste officiële nummer van het clubblad “De Olympiaan”. Het 60-jarig bestaan wordt gevierd met een revue en een fraai jubileumboek.
In 1952 degradeert Olympia naar de vierde klasse, waardoor veel jonge spelers de club verlaten. Op 1 januari 1955 houdt Olympia haar eerste Nieuwjaarsreceptie, een nieuwe traditie ziet hiermee het licht. In dat jaar wordt ook gestart met ‘betaald voetbal’ in Nederland. Olympia kan zich hierbij aansluiten, maar de leden kiezen ervoor om het amateurvoetbal trouw te blijven.
1967 Promotie ADS - Olympia 1-1 Olympia promoveert naar de 2e klasse. Wim Kwinkelenberg (op de rug), Jan van Os en Frans Steur.
1966 Slaan 1e paal nieuw kleedkamer-complex door oudste lid dhr. Wiezer en jongste lid Frans Kruit
In 1960 wordt een volleybalafdeling aan Olympia toegevoegd. Onze vereniging groeit en heeft in het jubileumjaar 1961 meer dan duizend leden en donateurs. De revue is wederom een groot succes in een uitverkochte schouwburg en met de “Kermesse Olympique” zijn er fantastische feesten. Met de opbrengst worden nieuwe kleedkamers met wasruimtes gebouwd. In 1965 wordt de ‘Supporters Vereniging’ opgericht. Olympia profiteert van jeugdig talent dat doorstroomt naar het 1e elftal. In 1966 wordt promotie naar de 2e klasse net gemist door voor 6000 toeschouwers thuis met 3-4 te verliezen van Alphen. Na 35 jaar promoveert Olympia in 1967 weer naar de tweede klasse. Het talentvolle team promoveert het jaar daarop zelfs naar de eerste klasse, op dat moment het hoogste amateurniveau in Nederland. Beide promoties onder trainer Wim van der Gijp en elftalleider/voorzitter Chris Karelse.
In 1970 wordt het door leden gebouwde nieuwe clubhuis geopend. Pupillen gaan naar KNVB-kampen in Maarsbergen en Zeist en er zijn buitenlandse jeugdreizen. Er wordt voor het eerst een fulltime trainer aangesteld die verantwoording krijgt over alle spelers, jeugd en senioren. Olympia begint in 1972 met het organiseren van sterk bezette internationale juniorentoernooien. ‘Buurman’ G.S.V. verhuist naar de Sportlaan; Olympia beschikt daardoor eindelijk over drie velden. Het jaar 1976 wordt een fantastisch jaar voor Olympia. De club bestaat 90 jaar, het eerste promoveert naar de eerste klasse, het tweede, derde en ook zes juniorenteams worden kampioen en last but not least: Olympia krijgt een lichtinstallatie waar we nu nog steeds gebruik van maken. In 2019 zijn de lichtmasten voorzien van LED armaturen. Vanaf 1977 heeft de club ook een aantal jaren een zaalvoetbalteam.
Op de foto: Olympia 1 promoveert in 1973 naar de 2e klasse. V.l.n.r. staan: Jan Baaiman, Arie v.d. Berg, Cor Palsgraaf, Frans Noordermeer, Cas Reebeen, Ted Langerak, Jan Alblas, Ton Rehermann, Evert Mawhin, Dave Rutges, René vd Gijp, Aad de Moree. Knielend: Richard van Haaften, Hans Streefland, Cees Anker, John Ruiter, Vincent Govers, Wim Lugt en trainer Wim vd Gijp
Na verlies tegen Roodenburg is Olympia in 1980 weer tweedeklasser. De jeugdafdeling groeit en rond 1980 worden er kleedkamers, een commissiekamer, scheidsrechterskamer en een cv-ruimte gebouwd. Sinds 1983 is de club geen omni-vereniging meer: de volleyballers gaan zelfstandig verder en de cricketers verhuizen naar het Groenhoven Park. Het 100-jarig jubileum in 1986 wordt groots gevierd met een fantastische revue, 24 uur voetbal, een eigen jazzfestival en een heuse ontbijtshow. Helaas degradeert Olympia een jaar later naar de derde klasse. Olympia organiseert de eerste G-dag en start in 1987 met gehandicaptenvoetbal.
V.l.n.r. staand: Martin de Jager (voorz.), Edo Neefjes, Koos van Elleswijk, Bas Mol, Arie vd Berg, Kees de Jong, Eric van Zijst, Jan Benschop, Kees Amesz (leider), Joh. Boer, Rob vd Vijgh, Arno Pijpers (trainer) knielend: Jurgen Kies, Eddy Kok, Ronald Buffing, Bert Groenland, Ron vd Berg, Wim Berckenkamp, Harry vd Laan, Hans Rietveld (grensrechter), Kees vd Berge (verzorger) Fotograaf: Martin Droog / Goudsche Courant.
Dit decennium wordt gekenmerkt door wisselvallige prestaties van Olympia 1. In 1990 wordt het kampioenschap binnengehaald tegen DOSR. In 1992 keert het team terug naar de derde klasse. Een talentvol team zorgt voor vreugde in 1995, door bij Coal de promotiewedstrijd te winnen tegen Voorburg. De beste spelers worden echter weggekaapt, zodat het tweede klasserschap slechts één seizoen duurt. Twee jaar later is het eerste elftal weer in de tweede klasse terug. Olympia 2 behaalt grote successen. Het promoveert twee jaar achtereen en wordt in 1998 zelfs hoofdklasser. Andere opzienbarende zaken zijn het eerste Pupillenkamp in 1995 en de bouw van een nieuwe tribune, de huidige Jan Baaimantribune, die op 1 januari 1998 officieel wordt geopend. In 2000 gaat de G-afdeling over naar Donk.
Op uitnodiging van secretaris Hans Oskam komt het nationaal team van Kenia bij Olympianen logeren. Een programma met uitjes en etentjes volgden. Vraag eens naar de anekdotes bij een oudere Olympiaan...
Acteurs o.a. Annemiek Amesz, Joop Benjamens, Willem ten Brink, Rien Couvé, Maarten van Dam, John en Piet Endenburg, Gerard Kramp, Anneke Lugthart, Frans Kruit, Ben Scholten, Martin Swets. Foto's: Martin Droog.
Met o.a. oud selectiespelers Frank Groenland, Jan Benschop, Pim Janssen, Frank van Os, Edwin v.d. Wiel, Kees de Jong, Stephan Buffing, Paul Kraaijeveld, Bert van Niekerk, René v.d. Zwet en leider Bill Pinkney (†).
Jan Baaiman (voorzitter), Ron van Es (bestuurslid voetbalzaken), Edo Neefjes (penningmeester) en trainers Paul Spijkerman, Carl Flux en Frank den Oudsten bij ondertekenen van trainers-contracten in de bestuurskamer.
Achterste rij: Han Stein, Jeroen Bergenkamp, Marco Frederiks, Frank Vissers, Evert van Dam, Ron van Es, Henk Grendel, Wijnand Stehouwer, Dick ten Hove, Peter Lugthart. Voorste rij: Edwin de Jager, Martin Deelen, Hennie Haverkamp, Carl Flux, Paul Deelen, Frank de Jager
Van links naar rechts: Mark Noorlander, Jan Baaiman († toen voorzitter), Mourad Mghizrat, Hans de Koning (†), Peter Lugthart, Bas Hagendijk, Chris Karelse († oud voorzitter). Olympianen Mark, Mourad en Hans zijn profvoetballer geworden. Fotograaf: Pim Mul.
Olympia 1 groeit uit tot een sterk team in de tweede klasse. In 2004 kan de kampioensvlag worden gehesen en het vlaggenschip wordt na 25 jaar weer eersteklasser. Het jaar daarop helaas gevolgd door degradatie. Daarna blijft het knokken voor lijfsbehoud, waarna in 2009 degradatie naar de derde klasse volgt. Met een jong team dat voornamelijk bestaat uit zelf opgeleide spelers wordt het verloren terrein snel weer goed gemaakt en in 2010 promoveert Olympia naar de tweede klasse. De club stelt een hoofd jeugdopleiding aan die het jeugdvoetbal een kwaliteitsimpuls moet geven. Het bestuur onderzoekt de mogelijkheden voor een grondige renovatie/nieuwbouw van haar kleedkamers en clubhuis. Even is er zelfs sprake van een verhuizing maar dit is snel van de baan.
Omdat Olympia op een aantal fronten dreigt af te glijden wordt in 2006/2007 door betrokken leden onder de werktitel "Nieuwe Koers" een nieuw beleidsplan gemaakt. De nadruk ligt op sportief en correct gedrag, betrokkenheid van leden, een kwalitatief goede voetbalorganisatie, tradities en evenementen en een gezonde financiële huishouding. Hiermee wordt de basis gelegd voor een nieuwe bloeiperiode voor de club. Het aantal vrijwilligers neemt toe en evenementen wordt nieuw leven ingeblazen. Het bestuur, gesteund door de leden, stelt in 2007 een normen & waarden statuut op, beloond door de KNVB met drie sterren.
Naast het voetbal voor competitieteams onderscheidt Olympia zich steeds meer als een sociaal netwerk. Voorbeelden hiervan zijn het recreatief 35+ voetbal, jeu de boules, darten, het Pupillenkamp en het Rood-Zwart Mannendiner. De vereniging richt een Businessclub op die in betrekkelijk korte tijd zestig leden aan zich bindt. In de winterstop van 2008 gaat de selectie op trainingskamp naar de Alagarve. Het jaar daarop naar Tenerife, een reeks van compleet verzorgde kampen met dank aan hoofdsponsor Schoonmaakbedrijf Heuvelman.
Olympia maakt zich op voor het 125-jarig bestaan dat in het seizoen 2010/2011 groots wordt gevierd met een geweldige reünie, toernooi voor alle leden en feestavond. Een jaar later start Olympia met vrouwenvoetbal dat zich daarna snel en succesvol ontwikkelt. Sportiviteit en respect blijft hoog in het vaandel staan. Met ‘Generation Next’ wordt binnen Olympia in 2013 een heel mooi sportiviteitprogramma gelanceerd, dat nog steeds verder wordt uitgebouwd.
De roep om vervanging van onze gedateerde accommodatie houdt aan. Na jarenlange voorbereiding en geweldige ‘crowdfunding’ acties gaat tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 1 januari 2013 officieus de eerste paal voor nieuwbouw de grond in. Op 19 september 2014 wordt de schitterende accommodatie officieel geopend met een wedstrijd van het vrouwenteam. Olympia bezit nu twaalf kleedkamers, een prachtig clubhuis en een schitterende tribune waar het jaren mee vooruit kan. Een paar maanden promoveert Olympia 1 via de nacompetitie door een overtuigende 4-0 overwinning op TOGB naar de eerste klasse. Een jaar later viert Olympia 2 het kampioenschap en het promoveert hiermee naar het hoogste amateurniveau.
In november 2015 verrijzen op de fundering van de oude kleedkamers twee kunstgras pannaveldjes en jeu de boules banen. Dit sportplein krijgt de naam ‘Leen den Braber Plaza’, als eerbetoon aan ons in 2015 overleden erelid die zich tientallen jaren met hart en ziel voor de Olympia jeugd heeft ingezet. Olympia introduceert ‘walking football’, we krijgen er een fanatieke groep ‘oudere jongeren’ bij. Op 3 september 2016 organiseert Olympia het prestigieuze landelijke ONEC-veteranentoernooi. Aansluitend is er een drukbezochte feestavond ter ere van het 130-jarig bestaan. Olympia 1 is inmiddels een stabiele eerste klasser, met voornamelijk spelers uit de eigen jeugdopleiding.
In 2016 starten de Old Stars 1886 met ‘walking football’. Het eerste vrouwenteam wordt met grote overmacht voor de tweede keer kampioen in 2017 en promoveert naar de tweede klasse. We beginnen we met de eerste meisjesteams, voordien werd gemengd gespeeld. Het meisjesvoetbal groeit daarna snel, mede door het succes van de Oranje Leeuwinnen. Ondertussen zijn er ook vier recreatieve seniorenherenteams op zaterdag actief. Naast het voetbal is er een wandelgroep, jeu de boules en een hardloopgroep. In 2018 wint Olympia de Goudse integratieprijs voor al haar inspanningen op sociaal-maatschappelijk terrein.
Ook wordt er opnieuw flink geïnvesteerd in de accommodatie. De kunstgras toplaag van het 2e veld wordt vervangen. Het project Olympia Duurzaam zorgt in februari 2019 voor de installatie van 234 zonnepanelen. En in de zomer van 2019 wordt ons hoofdveld voorzien van kunstgras en komen er LED armaturen in de lichtmasten. Ook wordt het natuurgras trainingsveld gerenoveerd. In 2020 worden dat trainingsveld en het 3e veld ook voorzien van hekwerken. Voor het eerst in de clubhistorie beschikt Olympia over drie prima trainingsvelden met verlichting. Dat geeft weer mogelijkheden tot verdere sportieve groei. Ons fraaie hoofdveld krijgt een nieuw elektronisch scorebord dankzij een schenking van de Business Club Olympia.
Het seizoen 2019/2020 kan helaas niet worden afgemaakt vanwege de coronapandemie. Het voetbalprogramma wordt in maart 2020 abrupt afgebroken. Trainen mag weer in mei (jeugd) en in juli (senioren). Helaas de problemen door corona vervolgen zich in seizoen 2020/2021. Geen wedstrijden, geen bezoekers en een gesloten clubhuis; dat is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gebeurd.
Er wordt uitgekeken naar hervatting van de ‘normale’ voetbal en overige clubactiviteiten en het 135-jarig bestaan in 2021. Olympia is veel meer dan voetbal alleen en bruist met haar 900 leden als nooit tevoren.
Onze club staat klaar voor de toekomst! Edo Neefjes, voorzitter (schrijver tekst op deze geschiedenispagina tot zover)