• Maatschappelijk

  Olympia staat midden in de maatschappij en zet zich naast de kernactivietit voetbal ook breder sociaal-maatschappelijk in. In januari 2018 heeft onze vereniging tijdens het Goudse Sportgala de Goudse Integratieprijs hiervoor ontvangen. Op deze pagina informatie over een aantal van deze activiteiten, namelijk:

  • WEP stages - samenwerking Olympia en Praktijkschool GSG Het Segment
  • leerwerkstages (i.s.m. MBO Rijnland) & maatschappelijke stages bij Olympia
  • statushoudersproject - samenwerking Olympia en Gemeente Gouda
  • sport- en speldag - samenwerking Olympia en De Klup
  • begroetingsdag Gouda Noord - samenwerking met tal van organisaties waaronder veel scholen in Gouda Noord
  • schoolvoetbal door SPORT.GOUDA i.s.m. de voetbalverenigingen voor leerlingen bovenbouw basisscholen
  • eerdere activiteiten in beeld 

  Laatste nieuws april 2021 Olympia is actief betrokken bij de op 1 januari 2021 gestarte pilot in Gouda waarmee Gouwenaren 18+,  die moeten rondkomen van een minimum inkomen, financiële steun kunnen krijgen om te gaan / blijven sporten. Zo heeft Olympia samen met AV Gouda de aanvraag gedaan bij de Rabobank om de regeling te kunnen uitbreiden. Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden om de contributie en/of sportkleding/materialen (deels) vergoed te krijgen op de pagina lid worden

 • 2021 overhandiging cheque €7.500 voor 't Volwassenenfonds, zie pag. 33 Rabo&Co
 • 2018 uitreiking integratieprijs door wethouder van Gelder tijdens Gouds Sportgala
 • 2017 zet een streep door discriminatie - samen met andere sportorganisaties
 • Werk Ervaring Project

  In september 2019 zijn we een samenwerking gestart met Praktijkschool GSG Het Segment. Leerlingen, begeleid door een vaste vrijwilliger via de school, doen tijdens 4 dagdelen werkervaring en praktische vaardigheden op bij verschillende bedrijven. Olympia is een van die bedrijven. Bij ons zijn ze als Werk Ervarings Project (WEP) actief in onze bar op woensdagmiddag van circa 12.45 tot 15.30 uur. De leerlingen helpen bij de emballage, de verkoop waaronder afrekenen en schoonhouden van de bar. 

  Begeleidingsteam vanuit Olympia: Gaby Dols, Hans Man in 't Veld en Wilma Neefjes. 

  Begeleiding vanuit school: Anneke van Beek (WEP-coördinator), Olga Sutter en sinds november 2020 Jannie Both (vrijwilligers begeleiding vanuit school tijdens de stage-uren)

  Corona: doordat de kantine werkzaamheden wegvielen (sluiting clubgebouw vanwege corona), heeft de keuken een grote opruimbeurt gekregen. Op 15 december 2020 hebben we besloten het project stil te leggen tot de kantine weer open kan. Herstart van de WEP stages is gepland op woensdag 8 september 2021 bij de start van het nieuwe schooljaar.

  Website schoolsegmentgouda.nl 

 • Kerst 2019 - WEP stage team
 • Stage lopen bij Olympia? Welkom!

  Leerwerkplek Ben je op zoek naar een leerwerkplek vanuit een sportopleiding? Neem dan contact op met ons hoofd jeugopleiding of een ander lid van onze technische staf. Ieder seizoen hebben we plek voor trainers bij de jeugd. Zo lopen leerlingen van MBO Rijnland - opleiding sport en bewegen - stage op de woensdagmiddag bij de trainingen van onze jongste pupillen. Contactpersoon MBO Rijnland: Arnaud Buskens. Website school: https://mborijnland.nl

  Maatschappelijke stage Het is ook mogelijk om je maatschappelijke stage bij Olympia te lopen. Als scheidsrechter, bij de ontvangst, bij grote evenementen, etc.. Zou je graag je stage bij Olympia willen doen? Neem dan contact op met de coördinator van de activiteit waar je interesse in hebt (zie pagina jeugdcommissie of overzicht commissies).

  Projecten Het is ook mogelijk om een project voor je opleiding bij Olympia te doen afhankelijk van het onderwerp, beschikbare tijd en begeleiding. Zo hebben leerlingen van HBO In Holland een enquête gehouden over vrijwilligerstevredenheid (2017). En leerlingen van MBO Rijnland een enquete rond doorstroom junioren / senioren (2019). Contactpersoon: Wilma Neefjes. 

  Foto: juni 2020 Romeo Pieters, Thijmen van den Boogaard en Sebastiaan van Groen lopen stage als jeugdtrainer bij HJO Jan Chris Kuipers

 • Statushouders-project i.s.m. gemeente Gouda

  Bij Olympia wordt enorm veel werk verzet door de vrijwilligers van ons onderhoudsteam. Drie ochtenden per week (maandag, woensdag en vrijdag) zijn zij in de weer met het dagelijks onderhoud van de accommodatie. Zo worden alle kleedkamers en het wc blok schoongemaakt, de inloopmatten gereinigd, lijnen getrokken op het veld, groen gesnoeid, onkruid verwijderd, bestrating opgehoogd en/of recht gelegd, putten schoon gemaakt, zwerfvuil opgeruimd, vuilnisbakken geleegd, stoelen tribune geboend, doelen gerepareerd. Maar zij zijn ook bij bouwprojecten betrokken, klein en groot. Zoals het zonnepanelenproject, de bouw van materiaalhokken, inrichting ballenhok, plaatsen sponsorborden en nieuw scorebord, vervangen koelruimte en ga zo maar door. 

  Het vinden van vrijwilligers voor zoveel uren en dan ook nog onder werktijd, als er geen trainingen m.u.v. scholen en wedstrijden zijn, is een uitdaging. Reden voor Olympia om bij de gemeente Gouda de vraag neer te leggen of het niet mogelijk zou zijn om Gouwenaren als onderdeel van een (re)integratieproces mee te laten draaien. Voorjaar 2017 kwamen we in gesprek met de afdeling werk en participatie - statushouders. Gouda neemt elk jaar een aantal vluchtelingen met een verblijfsvergunning op. Zij willen graag hun plek vinden in Gouda, maar dat is niet makkelijk in een andere clutuur en een andere taal. Met name tijdens de inburgeringsfase, in combinatie met school, wordt ons onderhoudsteam sinds eind 2017 versterkt met nieuwe Gouwenaren. 

  Wilma Weststrate (afdeling werk en participatie van de gemeente Gouda) in september 2018: "Olympia biedt een warm bad, krijgt extra handjes, sport verbroedert en het is een zinvolle dagbesteding. Capaciteiten komen bij Olympia goed bovendrijven waar de gemeente verder mee kan in het vervolgtraject naar betaald werk of opleiding."

  Het is een win win situatie voor alle betrokkenen. Helaas vanwege corona ligt het samenwerkingsproject nagenoeg stil sinds maart 2020. 

  Contactpersonen project:

  • gemeente Gouda: Wilma Weststrate en collega's werk & financiering/ statushouders. Een deelnemer is via Vluchtelingenwerk actief geweest.
  • Olympia: Hans Streefland (coördinator onderhoudsteam), Han Stein (schoonmaak begane grond; zie ook interview onder de websitepagina Olympianen) en Wilma Neefjes (algemeen)
 • start project, artikel in de Goudse Post
 • Interview onderhoudsteam bij Olympia door Gouwestad TV
 • Uitnodiging team 2020
 • Sport&Speldag voor mensen met een verstandelijke beperking

  De dag na Hemelvaartsdag staat al 33 jaar in het teken van de jaarlijkse Sport- en Speldag voor mensen met een verstandelijke beperking. Georganiseerd door De Klup en vrijwilligers van Olympia. 

  Leden organisatieteam Olympia: Mirjam, Kelly van Grieken, Mirjam van Huffelen, Martin Swets, Frank van Sommeren en Wladimir Sirre.

  Meer informatie? Zie pagina sport en sepldag onder evenementen.

 • Begroetingsdag

  In februari 2014 is voor de eerste keer in Gouda Noord een Begroetingsdag georganiseerd. Doel van de dag: elkaar begroeten als eerste stap naar elkaar leren kennen. Degene die je begroet het gevoel meegeven 'ik heb je gezien, je hoort er ook bij'. Bij / tussen de deelnemende organisaties worden activiteiten georganiseerd om laagdrempelig kennis te maken. Van bloembollen rondbrengen bij buurtbewoners tot samen iets knutselen of zingen of bewegen of voorlezen bijvoorbeeld. 

  Olympia is vanaf het begin actief op Begroetingsdag. In 2014 met een inloop waarbij wijkbewoners konden zien wat er bij de club werd gebouwd (nieuwbouw clubhuis) en een voetbalclinic voor meisjes. De jaren daarna hebben we i.s.m. Sport.Gouda spelletjes op de velden voor basisschoolleerlingen aangeboden begeleid door senioren via de ANBO, Spel aan Huis en de laatste jaren leerlingen van middelbare scholen. Daarnaast zijn gesprekken in de kleedkamers georganiseerd tussen leerlingen van het ISK en groep 7/8 en brugklas rond het thema moeten vluchten uit je land naar Nederland. Voorbereid in de klassen. De meest intieme activiteit van Begroetingsdag. Extra activiteiten op de Olympia locatie bij Begroetingsdagen: kledingbeurs, clinic walking football, lunch voor wijkbewoners, etc.. Bij het eerste lustrum heeft Gouwestad TV een filmpje gemaakt van de opening bij Olympia

  Het aantal deelnemende organisaties is flink gegroeid in de loop der jaren. De editie van maart 2020 is geannuleerd vanwege corona. De deelnemers hebben wel in 2020 een flimpje met het Begroetingsdaggedicht geschreven door stadsdichter Ruud Broekhuizen opgenomen om de boodschap van de dag met elkaar uit te dragen.

  Organisatie Begroetingsdag Gouda Noord: Ayse Candan (Brede School Gouda) en Wilma Neefjes.

  Deelnemende organisaties (maart 2020): 

  • basisscholen: De Bijenkorf, Auris Taalplein, Wilhelminaschool, Vindingrijk
  • middelbare scholen: GSG Leo Vroman, Coornhert Gymnasium, ISK Carmel College
  • MBO Rijnland
  • Brede School Gouda
  • Quadrant Kwikstraat en Zeepaarden
  • zorgcentra: De Savelberg, De Hanepraai, Lekkenborch
  • SPORT.GOUDA
  • GC&FC Olympia
  • bewoners Lekkenborch via Woonpartners Midden Holland
  • Mozaïek Wonen
  • sociaal makelaar Gouda Noord
 • Schoolvoetbal

  Ieder seizoen wordt op woensdagmiddagen in de maanden april / mei in Gouda een schoolvoetbal toernooi voor leerlingen in de bovenbouw van de basisscholen georganiseerd. Tijd: 13.30 tot 17.30 (en finale 18.00) uur. Organisatie: Sport.Gouda i.s.m. de KNVB, Goudse basisscholen en de Goudse voetbalverenigingen. Opzet toernooi:

  • voorronde groepen 5/6 jongens/gemengde teams en meisjesteams in de 6x6 spelvorm
  • voorronde groepen 7/8 jongens/gemengde teams en meisjesteams in de 8x8 spelvorm
  • stadsfinale bij twee Goudse voetbalverenigingen voor de winnaars van de poules
  • regiofinales in de regio (in 2016 was Olympia gastlocatie regiofinale groepen 5/6)

  Clinics Naar aanloop van het schoolvoetbaltoernooi organiseert Olympia gratis clincs waar individele spelers tot een compleet schoolteam aan mee kunnen doen om zich voor te bereiden op het toernooi. 

  Contactpersonen: Jelle Melkert bij Sport.Gouda. Esther van Zutphen en Wilma Neefjes bij Olympia.

  Laatste informatie Vanwege de ontwikkelingen rond corona wordt het schoolvoetbaltoernooi ook dit jaar (2021) geannuleerd. 

 • Esther van Leeuwen-Remmerswaal (SPORT.GOUDA) en Esther van Zutphen (Olympia) - ontvangst bij schoolvoetbal in 2019
 • Foto's van maatschappelijke activiteiten uit het recente verleden

 • Olympia eerste stap naar rookvrij rond jeugd - filmpje 2018
 • 2018 Sponsor Fun Run voor Right to Play - klik voor filmpje
 • Afsluiting pilot trainingen voor statushouders met za 1 (2018)
 • bewoners Savelberg op bezoek in 2018 "Kan ik lid worden?" klik op de foto artikel Gouds Dagblad
 • 2015/16/17 geld inzamelen voor alvleesklierkanker / living with hope / klik voor filmpje
 • 2013 Randy Memorial bedrijventoernooi 3e editie