• Scheidsrechters

    Scheidsrechters en assistent scheidsrechters

    De jeugdwedstrijden O11 tot en met MO20 worden geleid door een scheidsrechter en twee assistent scheidsrechters. Zonder hen is er geen wedstrijd! De assistent scheidsrechters ('vlaggers') worden door de juegdteams zelf geleverd; dit zijn vaak ouders, één van ieder team. De scheidsrechter is in principe een vrijwilliger van Olympia, een verenigingsscheidsrechter. Alleen voor wedstrijden in de A-categorie stelt de KNVB een scheidsrechter aan, een zogenaamde bondsscheidsrechter. Als er onvoldoende scheidsrechters bij de KNVB beschikbaar zijn regelt Olympia ook deze wedstrijden. De organisatie van de bezetting van thuiswedstrijden bij de jeugd O11 t/m O20 ligt bij de scheidsrechtercoördinator jeugd. Hij/zij draagt tevens zorg voor de opleiding van startende scheidsrechters.

    Scheidsrechters zijn vrijwilligers
    Voor de verenigingsscheidsrechters kan Olympia putten uit een groep betrokken vrijwilligers, veelal ouders of jeugdspelers, maar ook andere betrokken Olympianen zoals spelers uit de senioren. Zij maken het mogelijk dat er op een gemiddelde voetbalzaterdag zo’n 12 thuiswedstrijden in de O11-O20 gespeeld kunnen worden. Daarnaast zijn iedere zaterdag scheidsrechters actief voor gemiddeld 4 thuiswedstrijden van seniorenteams. Dat regelen die seniorenteams zelf. De jeugd van O8 t/m O10 wordt begeleid door een spelbegeleider. Zie de informatie onderaan deze pagina. Helaas is sinds corona de poule van scheidsrechters aanzienlijk geslonken. Dat betekent dat er ook een beroep kan worden gedaan op (ouders van) het team. Dank voor uw hulp! Zonder scheids immers geen wedstrijd.

    Wie fluit mijn wedstrijd?
    Op de website www.ikfluit.nl kun je voor de eerstvolgende voetbalzaterdag(en) zien wie er ingepland is. Scheidsrechters kunnen zich via deze website zelf aanmelden of worden door de coördinator gevraagd om een bepaalde wedstrijd te fluiten.

    Wat doet een scheidsrechter? Hij/zij leidt de wedstrijd. De scheidsrechter helpt een wedstrijd sportief en eerlijk (volgens de spelregels) te laten verlopen. Praktische tips en de belangrijkste spelregels vind je hier (samenvatting seizoen '22/'23). De scheidsrechter doet verslag van de wedstrijd via het invullen van een digitaal wedstrijdformulier op een smart-telefoon. Hij/zij accordeert daarbij de teamopgave (spelerspascontrole doe je voor aanvang van de wedstrijd) en vult de eindstand en aantal gegeven tijdstraffen in. Maar hierin kunnen ook bijzonderheden als staken vanwege onweer worden opgenomen. Of afgelasten van de wedstrijd vanwege een afgekeurd veld. 

    De spelregels zoals ze sinds 1 juni 2024 gelden kun je via deze link vinden op de website van de KNVB. 

    Spelregelquiz - leuk om te oefenen!

    Een leuke spelregelquiz, gemaakt door scheidsrechtervereniging Gouda en gedigitaliseerd door scheids Maurice de Jong, kun je hier vinden. 

    Wat doet een assistent scheidsrechter?

    De assistent scheidsrechters ondersteunen de scheidsrechter bij wedstrijden op een heel veld. Hij/zij geven met een vlag aan of er sprake is van buitenspel en helpt bij het bepalen of de bal buiten de lijnen is gekomen en zo ja via welk team. Het is altijd de scheidsrechter die beslist. Klik hier voor een e-learning cursus van de KNVB voor als je gaat 'vlaggen' bij een team van je kind bijvoorbeeld. 

    Minimum leeftijd

    Voor het fluiten van wedstrijden en assistent scheidsrechters heeft de KNVB een minimumleeftijd vastgesteld:

    • wedstrijden O11/O12: vanaf 12 jaar (zonder assistenten / wedstrijd op bijna half veld))
    • wedstrijden O13: vanaf 14 jaar
    • wedstrijden O14 t/m O17: vanaf 15 jaar
    • wedstrijden O18/19/MO20: vanaf 16 jaar

    Meld je aan!

    Heb je interesse om ook eventueel wedstrijden te fluiten? Dan zijn we daar erg blij mee! Als je nog nooit gefloten hebt en niet alle spelregels kent, is dat geen probleem. Je krijgt eerst uitleg en advies over de belangrijkste spelregels, en je kunt onder begeleiding en/of in een groepje eerst oefenen in de jongste leeftijdsgroep. Als je wilt blijven fluiten, dan bekijk je met de coördinator welke teams je wilt fluiten en past bij je ervaring. Als je voldoende wedstrijden in een jaar fluit, vervul je hiermee ook gelijk je vrijwilligerstaak. En misschien kun je het zelfs gebruiken als (maatschappelijke) stage voor school?! Olympia zorgt voor scheidsrechterskleding en een fluitje. 

    Wat moet een scheidsrechter weten?
    Om verenigingsscheidsrechter te zijn, hoef je dus geen opleiding gevolgd te hebben. Maar veel van de Olympia-scheidsrechters hebben dat wel gedaan. Bijvoorbeeld de opleiding verenigingsscheidsrechter. Die bestaat uit 4 lesavonden door een gediplomeerde docent van de KNVB. Hier doe je hier een hoop kennis en vaardigheden op. In 2020 is weer een groep van 8 Olympianen aan deze cursus begonnen, samen met mensen van andere clubs. Voor een volledig overzicht van opleidingen voor scheidsrechter (ook wel arbiter genoemd), zie de KNVB website. De kosten voor deze opleidingen worden door Olympia vergoed als je regelmatig bij ons fluit.

    Week van de scheidsrechter

    Olympia geeft altijd extra aandacht aan onze scheidsrechters in de landelijke week hiervoor. Wat doe jij, doet jouw team om het voor de scheidsrechters leuk te houden om te blijven fluiten? Accepteer jij beslissingen? Ben je sportief en respectvol? Bedank je na afloop?  

    Gediplomeerde scheidsrechters

    Scheidsrechters, Olympianen, die de afgelopen 15 jaar geslaagd zijn voor de BOS en/of SOIII opleiding van de KNVB (diploma dat minimaal nodig is om voor de KNVB in de A-categorie te mogen fluiten): Collin Bosschieter, Edwin Valentijn, Christiaan Rijken, Ruben Asscheman, Enzo Neefjes, Pepijn van der Hulst, Maurits Hommen, Soufyan Harrachi (2018), Jort Hiemstra (2022) en Kees de Wit (2024). 

    Scheidsrechters, Olympianen, die geslaagd zijn voor de opleiding vereniging-scheidsrechter de afgelopen 10 jaar en niet zijn doorgegaan voor de KNVB: Tygo Spijkerman, Tom Roeloffs, Paul Groenendijk, Julia Borst, Cyriel de Jong, Ed Luijtjes, Nando Janssen, Thijmen vd Boogaard en Alex Janse. 

  • Contactpersonen

    Wil je meer weten over de rol van scheidsrechter of assistent-scheidsrechter en geïnteresseerd om het zelf eventueel te worden? Neem dan contact op met de scheidsrechtercoördinator jeugd Cyriel de Jong, e-mail: scheidsrechters_jeugd@gcfc-olympia.nl of tel. 06 23916231 

    Wil je meer weten over de rol van een spelbegeleider of ga je starten als spelbegeleider en krijg je graag wat tips? Neem dan contact op met scheidsrechtercoördinator jeugd voor spelbegeleiders Wilma Neefjes, e-mail: scheidsrechters_jeugd@gcfc-olympia.nl of tel. 06 21195853. Zie ook informatie hieronder.

  • Vlag signalen door assistent scheidsrechter
  • Jort Hiemstra 2022 KNVB scheids
  • 10/11/2021 geslaagd voor de cursus!
  • 2017 geslaagd voor pupillen-scheidsrechter / spelbegeleider cursus
  • ca 2006 scheidsrechtercursus
  • 2016 pupillenscheidsrechter cursus o.l.v. Dick Schuijt
  • 2011 cursus - met o.a. Kevin Blom, Leo van der Want en Rob Laurs (begeleiders) en Wilma Neefjes (scheidsrechter coördinator jeugd)
  • 2013 cursus o.l.v. Dick Schuijt (KNVB) samenwerking tussen scheidsrechters coördinatoren Theo van Fransen van SV Gouda en Wilma Neefjes van Olympia
  • Week van de scheids 2019 - klik voor artikel AD
  • 2016 officieel trio Pepijn, Maurits en Alex
  • 2017 scheidsrechtersteam bij het stroopwafeltoernooi
  • Spelbegeleiders

    De wedstrijden van de teams in de O8, O9 en O10 jeugd, de 6x6 spelvorm, worden begeleid door spelbegeleiders. De thuisvereniging zorgt er voor dat er een spelbegeleider is. De competitie verloopt in 4 fases. De KNVB deelt iedere fase opnieuw in om teams zoveel mogelijk met gelijke sterkte tegen elkaar te laten spelen voor een goede ontwikkeling. 

    Wat doet een spelbegeleider?

    Voor de thuiswedstrijd

    • Maakt kennis met de trainers/coaches van betrokken teams
    • Maakt samen afspraken over een ieders rol, positie langs het veld, positief coachen en de time out
    • Checkt in de wedstrijdzaken-app of de teamleiders hun teamopgave hebben ingevuld
    • Stimuleert de spelers om voorafgaand aan de wedstrijd handen te schudden en na afloop een high five te geven als dank voor een leuke wedstrijd
    • Checkt of helpt mee het veld uit te zetten (middenstip en uitloopgebied keeper markeren)
    • Checkt of tegenstander bijna in dezelfde kleuren speelt. Dan hangt er een wit thuistenue klaar bij de ontvangst.

    Tijdens de wedstrijd

    • Corrigeert door middel van een fluit­signaal als de spelregels worden overtreden èn de spelers vervolgens de spelregels niet goed toepassen
    • Legt het spel kort stil om uitleg te geven wanneer er onduidelijkheid/ onwetendheid is rondom bepaalde spelregels of spelsituaties
    • Houdt de stand bij

    Na de wedstrijd

    • Laat beide teams strafschoppen nemen
    • Vult de uitslag in op het digitaal wedstrijdformulier (een app. van de KNVB  / wedstrijdzaken)

    Belangrijkste verschillen tussen een spelbegeleider (6x6 voetbalvorm) en een pupillenscheidsrechter (8x8 voetbalvorm):

    • De spelbegeleider loopt in principe naast het speelveld in het vrije deel, het coachvak, tussen twee speelvelden in. Indien nodig mag de spelbegeleider wel in het veld bewegen. Een scheidsrechter loopt in het speelveld.
    • De spelbegeleider biedt ruimte aan de spelers om zelf oplossingen te bedenken en laat het spel zoveel mogelijk door gaan. Je fluit dus zelden. Een scheidsrechter geeft in woord en gebaar altijd aan hoe het spel hervat moet worden en fluit bijvoorbeeld altijd bij overtredingen. 
    • Een spelbegeleider fluit alleen als de spelers de spelregels niet goed toepassen. En legt dan uit hoe de regel wel toegepast moet worden zodat de spelers het een volgende keer zelf kunnen doen. 

    LET OP: als spelbegeleider loop je dus naast en niet in het veld. En je bent dan niet de coach. Dus onthoud je dan ook van het geven van coach-aanwijzigingen. Om je onafhankelijke rol te waarborgen. Maar ook omdat je als spelbegeleider eigenlijk alleen iets zegt als kinderen de regels niet goed toepassen. Het moet duidelijk voor ze zijn dat ze zelf moeten nadenken en toepassen wat de regels zijn. Andersom: de coach moet ook geen aanwijzingen geven die te maken hebben met het toepassen van de regels. Zoals "hoekschop" "bal Olympia". Dat doen de kinderen zelf. Of als de regel niet goed wordt toegepast. Dan is het aan de spelbegeleider om in te grijpen. 

    Aandachtspuntjes:

    • de ingooi is vervangen door indribbelen - houdt de vaart in het spel. Let op dat het indribbelen is en niet alleen een trap
    • bewaak voldoende afstand houden (5 meter) bij indribbelen of vrije trap of aftrap
    • spelhervatting na doelpunt zeker bij groot verschil in sterkte van teams - altijd aftrap midden veld en teams op eigen helft op voldoende afstand (noteer altijd eerst het doelpunt voor je het spel hervat)
    • zorg dat de keepers herkenbaar zijn (apart shirt of hesje/jasje aan doen)
    Wie zijn spelbegeleiders?

    Bij Olympia heeft ieder team twee leiders, bijna altijd ouders van de spelers van het team. Bij het 6x6 voetbal is een van hen bij thuis-wedstrijden spelbegeleider en de ander de coach. Je spreekt samen (per wedstrijd) af wie welke taak op zich neemt. Ben je met twee personen vaste spelbegeleider en coach van een pupillenteam, dan vervul je daarmee ook gelijk je vrijwilligerstaak. De leeftijdscoördinator regelt voor de start van het seizoen de (spelbege-)leiders. Heb je interesse? Neem dan met hem/haar contact op.

    Begeleiding

    Bij de eerste thuiswedstrijden is er begeleiding aanwezig. Dit regelt spelbegeleider-coördinator Wilma Neefjes. Zij is ook het aanspreekpunt voor vragen rond spelbegeleiden en/of regelen van KNVB lidmaatschap (voor rekening van Olympia) voor de spelbegeleider om het dwf in te kunnen vullen. Is de spelbegeleider van jullie team een keer verhinderd dan regelt Wilma Neefjes in overleg met jullie leider vervanging of fluit ze zelf.

    Om herkenbaar te zijn als spelbegeleider worden door Olympia spelbegeleidersjassen in bruikleen gegeven voor een seizoen; maximaal één per team. De uitgifte van deze jassen loopt via Gaby Dols namens de commissie beheer clubkleding.

    SPELBEGELEIDER: SUPER LEUK OM TE DOEN! 

     

  • 2016 uitleg door spelbegeleider
  • 2019 hand geven voor de wedstrijd
  • het coachvak is uitsluitend voor de spelbegeleiders, coaches en wissels. Toeschouwers staan achter het hek.