• Spelregelbewijs

  Midden 19e eeuw wordt in Engeland op veel scholen gevoetbald. Om tegen elkaar te kunnen voetballen is er behoefte aan officiƫle spelregels. In 1863 wordt door studenten de Football Association (FA) opgericht. Dit is het begin van de nu wereldwijd meest populaire sport voetbal. Met spelregels die overal in de wereld hetzelfde zijn. Daardoor kun je een eerlijke competitie spelen tegen een andere vereniging, in een andere regio of zelfs een ander land: allemaal hanteren we dezelfde regels. Maar kennen we ook allemaal die regels?

  Voetbalmasterz - online je voetbalkennis oefenen

  De KNVB heeft een website ontwikkeld met informatie over de spelregels op een speelse manier: de website voetbalmasterz. Geschreven informatie, foto's en filmpjes. Je kunt hier ook oefenen voor het halen van je spelregelbewijs. Maar ook je kennis bij spijkeren. Want de regels zijn dynamisch. 

  Spelregelbewijs verplicht voor ...

  In seizoen 1014/2015 heeft de KNVB verplicht gesteld dat alle spelers geboren in 1998 een spelregelbewijs moeten halen. Een bewijs waaruit blijkt dat je de basisregels goed kent. Sindsdien komt er elk jaar een nieuw geboortejaar bij. Meestal zal je in het seizoen dat je van de O17 naar de O18/O19 leeftijdscategorie gaat van Olympia een bericht krijgen dat je je spelregelbewijs moet gaan halen met informatie hoe en waar je dat kunt doen. 

  Spelregelbewijs verplicht omdat ...?

  Eigenlijk een gekke vraag waarom je een spelregelbewijs moet halen. Het is toch heel logisch dat als je een spelletje speelt ook de regels kent? Maar zo vanzelfsprekend is het niet. De KNVB heeft het als verplichting ingevoerd om sportiviteit te bevorderen. Als jij weet wat de regels zijn, krijg je meer inzicht in het spel en handel je daar ook naar. En begrijp je ook beter waarom een scheidsrechter een bepaalde beslissing neemt. 

  Hoe haal ik mijn spelregelbewijs?

  Om je spelregelbewijs te halen moet je een KNVB account hebben of aanmaken. Dat kan door in te loggen op de webiste van Voetbalmasterz met je e-mailadres zoals je je bij Olympia hebt aangemeld en in Sportlink staat ingeschreven. Er zijn oefentoetsen en je kunt de levels waarmee je het bewijs moet halen zo vaak maken als je wilt of nodig is. 

  Geen spelregelbewijs - niet spelen

  Ben je geboren in een jaar waarin je verplicht bent om een spelregelbewijs te hebben? Maar heb je nog geen spelregelbewijs? Dan mag je maximaal 6 wedstrijden spelen. Daarna doet de KNVB aangifte bij de aanklager van de KNVB. En volgt er een boete en uitsluiting van wedstrijd(en). Maar zover komt het natuurlijk niet. Gewoon je spelregelbewijs halen! 

  Succes!