• Junioren 11x11

  De jeugdteams spelen vanaf de O13 op een heel veld. De wedstrijd wordt geleid door een scheidsrechter. Dit is meestal een verenigingsscheidsrechter, een vrijwilliger van de club. Bij teams die spelen in de A-categorie streeft de KNVB er naar om een KNVB scheidsrechter aan te stellen. De scheidsrechter heeft twee assisenten tijdens de wedstrijd. Deze assistent scheidsrechters zijn vrijwilligers en moeten worden geleverd door de beide teams. Vaak zijn het ouders van spelers uit die teams. Als je gedurende het seizoen alle thuiswedstrijden van een team 'vlagt', dus vaste assistent scheidsrechter bent, vervul je bij Olympia daarmee gelijk je vrijwilligerstaak. In alle andere gevallen is het een teamtaak, net als vervoer naar uitwedstrijden bijvoorbeeld.

  Wil je graag wat tips over wat van je als assistent scheidsrechter wordt verwacht, neem dan contact op met de scheidsrechtercoördinator jeugd

  SPELREGELBEWIJS

  Goede kennis van de spelregels draagt bij aan een sportiever spel. Om die reden heeft de KNVB sinds het seizoen 2014/’15 het spelregelbewijs ingevoerd. Door het spelregelbewijs te halen zijn meer voetballers beter op de hoogte van de regels, begrijpen en accepteren zij waarom bepaalde beslissingen worden genomen en kunnen zij de regels ook beter toepassen tijdens het spel. In het jaar dat je doorstroomt van een O17 team naar een O18/19 team ben je door de KNVB verplicht om dit spelregelbewijs te halen. Zie voor meer informatie: website KNVB. De manager junioren bij Olympia neemt contact op met de spelers voor wie het spelregelbewijs halen verplicht is om te kunnen voetballen in het volgende seizoen. 

  Meer informatie over het spelregelbewijs vind je HIER op deze website.

 • A- en B- categorie

  De KNVB hanteert een indeling in een zogenaamde A en B categorie voor de competie. Bij de jeugd (jongens en gemengde teams) vallen de teams in de leeftijdscategorieën JO13 t/m JO19 onde de A-categorie als zij spelen in Divisie 1 t/m de Hoofdklasse. Alle andere teams en alle meisjesteams spelen in de B categorie. 

  Verschillen tussen deze categorieën zijn o.a.: 

  • Wissels Het beleid m.b.t. wisselspelers is m.i.v. seizoen 2021/2022 ingrijpend veranderd. In de B-categorie en bij JO13 en JO14 in de A-categorie mag onbeperkt worden gewisseld. JO15 en J/MO17 in de A-categorie mogen 7 spelers wisselen tijdens drie wisselmomementen (excl. rust). Gewisselde spelers mogen ook weer meedoen aan het spel. Bij de senioren m/v en junioren JO19 in de A-categorie mag ieder team 5 spelers wisselen op drie wisselmomenten (excl.rust). Na wisselen mag je niet meer meedoen.
  • Scheidsrechter in de A-categorie wordt er in principe een scheidsrechter door de KNVB aangesteld. Er is een tekort aan scheidsrechters, waardoor regelmatig ook de clubhet zelf moet regelen. In de B categorie fluiten verenigingsscheidsrecters (vrijwilligers) de wedstrijd.
  • Overschrijven er zijn specifiekeregels voor overschrijven en uitkomen in de A-categorie 
  • Verplaatsen wedstrijden
  • Afgelasten bij een gedeeltelijke afgelasting van velden hebben wedstrijden uit de A-categorie voorrang boven wedstrijden in de B-categorie. NB Een bekerwedstrijd heeft voorrang op een wedstrijd in de A-categorie zonder periodetitels 
  • Promotie/degradatie in de A-categorie is er een vastgestelde promotie- en degradatieregling. Na afloop van de competitie worden hiervoor wedstrijden gespeeld. Zie de speeldagenkalender van de KNVB